Dosarul OUG13. Carmen Dan, audiată ca martor de DNA

Data actualizării: Data publicării:
170220_DNA_CARMEN_DANIELA_DAN_03_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a ajuns în această dimineață la DNA. Ea a fost chemată pentru explicaţii în dosarul deschis de procurori pentru a afla cum a fost redactată şi adoptată controversata OUG 13. Ordonanța a fost avizată pozitiv de Carmen Dan, audiată o oră și 30 de minute în calitate de martor.

ACTUALIZARE 11.27. Carmen Dan a părăsit sediul DNA după aproximativ o oră și 30 de minute. La ieșire, a spus că a fost audiată în calitate de martor. 

În acest dosar, DNA face deocamdată cercetări in rem, asupra faptei, și pentru aceasta au convocat mai mulți oficiali din Guvernul Grindeanu. Astfel, miercuri, de pildă, a fost audiată Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru relația cu Parlamentul, după ce anterior fuseseră chemați la DNA și doi foști secretari de stat din Ministerul Justiției, dar și alți funcționari.

Mihai Busuioc, în calitatea sa de secretar general al Guvernului, a fost implicat în procesul de adoptare a controversatei ordonanțe. Potrivit stenogramei ședinției de guvern în care a fost adoptată OUG 13, premierul Sorin Grindeanu îl întreabă personal dacă ordonanța are toate avizele, iar acesta îi răspunde că da. 

Conform stenogramei, ministrul justiţiei care era atunci în funcție, Florin Iordache, l-a asigurat pe premierul Sorin Grindeanu, în şedinţa din 31 ianuarie, că Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale are toate avizele necesare, acelaşi lucru susţinând şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc.

”Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei  hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo... Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală”, i-a spus ministrul Justiţiei Florin Iordache premierului Sorin Grindeanu în şedinţa de guvern din data de 31 iaunuarie, potrivit stenogramei publicată de Executiv.

Premierul l-a întrebat dacă există toate avizele  şi dacă toate procedurile cerute sunt îndeplinite, Iordache răspunzând ”bineînţeles”.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat pe secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, acelaşi lucru, acesta spunându-i prim-ministrului că ”din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate”.

În momentul când au ajuns cu discuţiile la proiectul de ordonanţă privind codurile penale, premierul a cerut încă o dată asigurări că toate procedurile sunt îndeplinite şi că are toate avizele, Florin Iordache răspunzând afirmativ. 

La momentul respectiv, ordonanța nu avea însă avizul CSM, cu toate că avizul este consultativ. Ulterior, ministrul a explicat că nu a cerut avizul CSM, pentru că avea deja punctul de vedere al acestei instituții dintr-o luare de poziție anterioară. Cu toate acestea, s-a dovedit că trimisese proiectul ordonanței la avizare la CSM, dar nu a mai așteptat avizul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri