Grindeanu: Vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea ordonanţei

Data actualizării: Data publicării:
170204_GRINDEANU_ANUNT_00_INQUAM_PHOTOS_George_Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

După ce premierul Grindeanu şi liderul PSD Liviu Dragnea au anunţat că nimic nu-i va face să dea înapoi în privinţa controversatei ordonanţe care a scos sute de mii de oameni în stradă, iată că presiunea străzii îşi spune cuvântul. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că duminică se va face în regim de urgenţă o şedinţă de Guvern pentru abrogarea OUG 13. 

170204_GRINDEANU_ANUNT_00_INQUAM_PHOTOS_George_Calin
INQUAM PHOTOS: George Calin

Declaraţiile lui Sorin Grindeanu:

"Am ascultat şi am văzut şi auzit în aceste zile foarte multe opinii. Multe di partea colegilor de partid din care fac parte de 20 de ani, din coaliţia guvernamentală, colegi de politică. 

Am auzit vocea străzii. 

Vin azi, după toate aceste opinii exprimate de foarte mulţi în aceste zile să vă spun decizia mea ca prim ministru în ceea ce înseamnă dezbaterea publică în aceste zile.

Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. Pe de o parte, pe cealaltă argumentele celor care ne-au susţinut - pare ruptă în două. E ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva.

Tot ce înseamnă deciziile pe care CCR le-a luat în timp şi care nu au fost puse în practică, e  normal, chiar conform legii, ca în cel mai scurt timp să îşi găsească transpunerea în cadru legal. Orice decizie a CCR e obligatorie pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, indiferent de ceea ce se ocupă.

Am văzut poziţiile oamenilor.

S-a creat un clivaj în societate.

Ca prim ministru, am luat după aceste zile câteva decizii.

Mâine (duminică - n.r.) vom face în regim de urgenţă o sedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul abrogare, e folosit de către Administraţia Prezidenţială când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi o cale legală - abrogarea, prorogare - ca să nu intre în vigoare această ordonanţă, ca sa fiu cât se poate de clar.

O să demarez rapid o consultare cu toate partidele, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, ca după un dialog pe care sper să îl am , în scurt timp să trimitem proiect de lege în parlament pentru punerea in acord a deciziei CCR cu cadrul legal.

Toate argumentele pe care le-am avut în susţinerea acestei OUG nu au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat confuzie, distorsiuni care nu au legătură cu ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei îşi vor asuma şi îşi asumă consecinţele.

Închei prin a vă spune următorul lucru: doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care am fost votaţi.

Mai avem pe primul trimestru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin şedinţele viitoare de guvern şi măsurile pe care le vom lua astfel încât ceea ce au votat românii. Acel program de guvernare să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi. Vă mulţumesc!"

ACTUALIZARE 20.11. Călin Popescu Tăriceanu anunţă că OUG va fi retrasă.

"Nu avem nimic de ascuns, niciunul dintre noi nu beneficiază de această ordonanţă. Nu acesta a fost scopul nostru, de a ne apăra de justiţie", a spus Tăriceanu.


 

Ulterior, partenerii la guvernare ai PSD, reprezentanţii ALDE, au anunţat, într-un comunicat de presă, că invită la dialog toate taberele, pentru medierea conflictului.

Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin a refuzat să enunţe chiar el ce s-a decis în cadrul coaliţiei - a spus că cel mai îndreptăţit să ia cuvântul este premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că orice soluţie de dezamorsare a crizei este binevenită.

Premierul Sorin Grindeanu ar putea face declaraţii de presă în această seară legat de situaţia din ultimele zile privind modificarea codurilor penale.

Liviu Dragnea a declarat că este posibilă abrogarea dacă soluţia ar fi acceptată de Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea a afirmat că există o presiune foarte mare din partea membrilor PSD pentru un miting de proporţii în Bucureşti, motiv pentru care va încerca să găsească o soluţie de detensionare a situaţiei împreună cu primul-ministru şi liderii ALDE.

„Oameni responsabili fiind, nu putem asista la sfărâmarea României din cauza iresponsabilităţii preşedintelui Iohannis. Votanţii PSD sunt extrem de nervoşi, fiind conştienţi de valoarea votului lor şi pentru că suntem împiedicaţi să punem în practică programul propus. O altă sursă de enervare este punerea în circulaţie de zvonuri potrivit cărora premierul va fi chemat la anchetă. O să propun o soluţie de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranţa că acest lucru îi va convinge şi pe membrii şi simpatizanţii noştri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile”, a spus Dragnea.

El susţine că nu vrea ca această chestiune să ducă la un clivaj social. „Nu vreau să existe în conflict români contra români şi să se rupă România în două. Pentru că nu se mai poate discuta cu argumente raţionale, ci ne confruntăm cu o maşină de dezinformare incredibilă în timp ce România are nevoie de linişte şi stabilitate pentru a putea înainta spre prosperitate, dezvoltare şi democraţie”, a mai spus Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri