Proteste în Piața Victoriei şi în ţară: „Nu grațierii corupților!”

Data actualizării: Data publicării:
protest

Românii au ieşit din nou în stradă să protesteze, miercuri seara. O mie de oameni au cerut, în faţa sediului Guvernului, ca parlamentarii să renunţe la amendamentele prin care ar urma să fie graţiate pedepsele celor condamnaţi pentru corupţie. Au fost proteste şi în alte oraşe din ţară, nu doar în Bucureşti. Manifestanţii s-au mobilizat pe reţelele de socializare după ce Comisia juridică a Senatului a aprobat mai multe propuneri de modificare a proiectului Legii graţierii. Precedentele proteste din România au fost declanşate, pe 31 ianuarie, de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13, prin care erau modificate articole din Codul penal privind fapte de corupţie.

 

Urmăriți o galerie foto de la proteste, cu imagini de la agenția Inquam Photos (click pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte):

170503_PROTEST_AMENDAMENTE_GRATIERE_00_INQUAM_PHOTOS_George_Calin_1
170503_PROTEST_AMENDAMENTE_GRATIERE_00_INQUAM_PHOTOS_George_Calin_1

 

Fotografii: Inquam Photos

ACTUALIZARE joi, ora 8:00 Un "protest pe roţi" faţă de modificările la legea graţierii este anunţat pentru joi, de la ora 14:00, la Palatul Parlamentului. Conform anunţului, participanţii sunt aşteptaţi joi, de la ora 13:30, la Parlament, pe Calea 13 septembrie, "cu maşinile, motocicletele, bicicletele", urmând ca la ora 14.00 să plece într-un marş de 30 de minute în jurul clădirii.

"Vom merge în coloană, cu 10 km pe oră, pe banda 1", anunţă organizatorii.

ACTUALIZARE 22.50. Manifestanţii din Piaţa Victoriei au început să plece, iar circulaţia în faţa sediului Guvernului a fost reluată. Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns, miercuri, în Piaţa Guvernului pentru a protesta.

Manifestaţia a durat aproximativ patru ore.

ACTUALIZARE 21.45. Numărul protestatarilor din Piața Victoriei crește. Sunt acum peste 1.000 de persoane care manifestează împotriva grațierii persoanelor condamnate pentru corupție.

ACTUALIZARE 21.38. Sunt peste 800 de oameni în Piața Victoriei. Circulația a fost blocată în fața Guvernului.

ACTUALIZARE 21.30. Şi la Cluj-Napoca, aproape 100 de oameni au ieşit în Piaţa Unirii, din municipiu, în urma unui apel făcut pe Facebook, manifestanţii având cu ei şi un banner pe care scrie "27 de ani de corupţie. Cât mai #rezistăm?”

La Braşov, aproximativ 30 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii şi au purtat banderole cu "#Rezist". Ei nu au scandat lozinci, şi nici nu au avut pancarte, protestul terminându-se după aproape două ore.

Peste 20 de persoane protestează şi în faţa Prefecturii Constanţa, faţă de decizia Comisiei Juridice din Senat care a aprobat mai multe amendamente la Legea graţierii, ce ar permite graţierea condamnaţilor pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă, scandând “PSD, ciuma roşie” şi având mesaje de genul “Hoţii graţiază hoţi !”.

ACTUALIZARE 21.15. Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 800. Circulaţia a fost blocată în faţa Guvernului.

ACTUALIZARE 21.05. Proteste sunt şi la Sibiu, în Piaţa Mare adunându-se câteva zeci de persoane.

Oamenii protestează pașnic, doar câțiva venind cu pancarte. ”Eu sunt unul dintre cei care nu au votat PSD. Vă cer demisia. Insist”, scrie pe un astfel de carton.

Cei mai mulți protestatari stau de vorbă între ei și discută politică. Nu se scandează, scrie turnulsfatului.ro.

ACTUALIZARE 21.02. Sunt peste 500 de persoane în fața Guvernului, iar grupuri de manifestanți continuă să sosească de la metrou. 

Protestatarii au aprins din nou flash-urile telefoanelor mobile, așa cum au făcut la manifestațiile de amploare din februarie, împotriva controversatei OUG 13, care a fost abrogată între timp.

ACTUALIZARE 20.45. Sunt circa 400-500 de protestatari în Piața Victoriei. Numărul manifestanților a crescut constant.


Manifestanţii scandează „Hoţii!” şi au pancarte pe care scrie „Nu suntem o naţie de hoţi!”.

Protestul a fost convocat pe Facebook, pe pagina „Corupţia Ucide”.

Când legea devine fărădelege, rezistenta este o datorie! Ne schimbăm azi programul şi ne re-vedem în stradă”, era apelul postat pe pagina de Facebook.

Acţiunea „NU graţierii corupţilor - OUG 13 revine. Și noi!” era anunţată cu începere de la ora 19:00 şi până la 23:59.

S-a înregistrat şi un incident, când o maşină ieşită de la Guvern a trecut peste linia continuă, manifestanţii apostrofându-l pe şofer că este plătit din bani publici şi că trebuie să respecte legea.

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi „pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri