Românii fac, din nou, haz de necaz

Data actualizării: Data publicării:
catel mesaj protest crop

Sutele de mii de oameni români care au ieşit în stradă au transformat protestele într-un spectacol al imaginii şi al mesajelor originale. Oamenii s-au întrecut în inventivitate tranformând în arme umorul şi ironia.

Dan Petre, specialist comunicare: „Cred că este cel mai mare festival de publicitate în aer liber din 2017, cred că o să facă concurenţă serioasă festivalurilor legitime ale industriei.”

Specialiştii în comunicare sunt de accord că în cele zece zile de protest românii s-au întrecut în inventivitate. În fiecare zi au apărut mesaje noi, majoritatea fiind ironii şi glume la adresa guvernanţilor. „Îi atât de grav, că or ieşit şi introvertiţii”, scrie pe una dintre pancarte.

Dan Petre, specialist comunicare: „Introverţii stau liniştiţi, nu acţionează, de multe ori nici nu se exprimă. Deci situaţia este atât de gravă, tensiunea este atât de mare încât până şi aceştia au decis să facă ceva.”

Câinii au avut şi ei de transmis mesaje, din partea stăpânilor. Iar protestatarii din Tecuci au invocat condimentul-simbol al oraşului, muştarul.

Dan Petre, specialist comunicare: „Această expresie care arată din nou tensiune, frustrare şi enervare. Şi trecerea de la atitudine, de la emoţie, comunicare către comportament. Ne-a sărit muştarul, suntem foarte enervaţi."

Oamenii au transformat umorul într-o armă, explică specialiştii. În loc să îşi exprime frustrarea şi supărarea prin violenţă au preferat să îi ironizeze pe guvernanţi şi să să glumească pe seama lor.

Antonio Momoc, specialist în comunicare: „Oamenii îşi exprimă prin râs, prin caricaturi, prin măşti prin toată această atmosferă care poate să pară una de bal mascat sau una de carnaval, îşi exprimă de fapt nişte nemulţumiri profunde şi un dezacord solid cu clasa politică şi în special cu cei care guvernează.”

În plus, specialiştii în comunicare au remarcat că mesajele transmise în stradă s-au schimbat în funcţie de evoluţia situaţiei, identificând trei momente: înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă, după adoptarea acesteia şi după abrogarea actului normativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri