Votul pe legea graţierii, noul butoi cu pulbere. Firul unei zile controversate

Data actualizării: Data publicării:
Serban Nicolae, senator PSD_agerpres_septembrie 2015
Senatorul PSD Serban Nicolae sustine o declaratie de presa dupa audierea de la Curtea Constitutionala, in legatura cu sesizarile in cazul Sova.

Legea graţierii merge mai departe, iar faptele de corupţie ar putea fi iertate. Amendamentele cerute de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu au fost votate de senatorii jurişti. Astfel, cei care au condamnări de până la 3 ani pentru luare de mită şi trafic de influenţă ar urma să scape de pedeapsă. PSD a susţinut graţierea faptelor de corupţie, în timp ce opoziţia a votat împotrivă. Votul dat astăzi de Comisia juridică din Senat pe Legea graţierii a dus la proteste de stradă în bucureşti şi în alte oraşe ale ţării.

Serban Nicolae, senator PSD_agerpres_septembrie 2015
FOTO: Agerpres

Social-democratul Şerban Nicolae a propus să intre sub incidenţa legii graţierii faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017.

Comisia juridică a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege a graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Potrivit amendamentelor propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele 289 - 294 din Noul Cod Penal, adică luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, faptele săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia şi faptele săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Ca urmare, cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Traian Băsescu: Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa

”Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti. Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce priveşte ”această poveste”.

Klaus Iohannis, „surprins neplăcut”

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat „surprins neplăcut” de decizia de miercuri a Comisiei juridice a Senatului care a votat un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență.

Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie”, a spus Iohannis, aflat la Suceava, potrivit Agerpres.

Premierul: Guvernul nu susţine amendamentele

Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.

"Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Liderul PNL: Premierul ar trebui să-şi scrie demisia în alb

Preşedintele PNL, Raluca Turcan, scrie, pe Facebook,că, dacă premierul Sorin Grindeanu chiar nu susţine graţierea corupţilor, aşa cum afirmă, ar trebui să-şi scrie demisia în alb, iar dacă Senatul îi încalcă la vot solicitarea să-şi depună şi mandatul, demonstrând astfel că nu este "păpuşa lui Liviu Dragnea".

"Dacă dl. Grindeanu spune că nu susţine graţierea corupţilor, iar aceasta este poziţia asumată a Guvernului, îi cer să-şi angajeze mandatul de prim-ministru. Aşadar, să pună mâna pe un pix şi o hârtie şi să-şi prezinte demisia în alb, iar dacă majoritatea parlamentară care îl susţine va vota, în Senat, împotriva punctului său de vedere, să-şi depună mandatul!", scrie Turcan.

Liviu Dragnea, azi: Dezaprob categoric votul

"Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul și îmi mențin punctul de vedere că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente", a scris liderul PSD pe Facebook.

Liviu Dragnea, în urmă cu o lună: Nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Categoric nu

În urmă cu mai puțin de o lună, șeful PSD, Liviu Dragnea, spunea că nu susține o astfel de măsură și că Șerban Nicolae nu a avut girul partidului când a propus grațierea corupților.

„Eu nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Categoric nu. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun și acum Guvernului și ministrului Justiției: doar legea grațierii nu rezolvă problema (...). Trebuie conceput un plan complex pentru rezolvarea problemelor. (...) Nici nu cred că este o grabă foarte mare pe această lege, deoarece doar această lege nu rezolvă problema care a stat la baza dezbaterilor. Oricine poate depune amendamentele, oricum este cale lungă până la decizia finală”, declara președintele PSD, Liviu Dragnea, pe 7 martie.

Șeful social-democraților confirma și faptul că senatorul Șerban Nicolae nu a avut girul partidului când a depus amendamente la proiectul legii grațierii în sensul extinderii ariei beneficiarilor și a reducerii, în anumite condiții, a pedepselor.

Ulterior, Liviu Dragnea a declarat că a vorbit cu Șerban Nicolae și că acesta își va retrage amendamentele depuse.

Senatorul PSD a spus, în schimb, că nu-și retrage propunerile și că nu mai este ca „pe vremuri, cu opinia unică ce emana de la partid și de la conducătorul iubit”.

Reacţia Ministerului Public, a CSM şi a Barourilor

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR), prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului, s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Cred că se face o mare greşeală în condiţiile în care se graţiază aceste infracţiuni de corupţie. Tocmai acest aspect a fost avut în vedere de spaţiul public. şi când spun spaţiul public, mă refer la toţi reprezentanţii din mass-media, la toţi cetăţenii acestei ţări (…) Această infracţiune de corupţie, cum ar fi dare de mită, sau cealaltă – luare de mită, sau traficul de influenţă nu se raportează neapărat la oamenii politici, se raportează la toţi cetăţenii acestei ţări (…) Veţi sesiza că aceste infracţiuni de corupţie apar şi sunt sancţionate de către Uniunea Europeană”, a spus în cadrul comisiei juridice Ion Ilie Iordăchescu, reprezentantul UNBR.

”Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infracţiunulor vătămare din culpă pe acre le-aţi graţiat , în schimb avenm strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie. De aceea, în planul de activitate al parchetului şi în obiectivele Ministerului Public pe anii trecuţi şi pe anul în curs şi cu siguranţă pe anii următori, combaterea infracţiunilor de corupţie se va reflecta ca o prioritate întrucât ea a fost stabilită ca prioritate de instituţii ale statului român”, a spus şi Irina Kuglai, reprezentanta Parchetului General.

Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri