Legea plagiatului este neconstituțională

Data actualizării: Data publicării:
plagiat

Judecătorii CCR au decis: Legea plagiatului nu este constituțională. Ea a fost contestată de către Guvern, care este nemulţumit că rolul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor este redus considerabil.

Legea plagiatului, care ia din atribuţii consiliului ce decide autenticitatea lucrărilor de diploma, nu respectă Constituţia. Anunţul a venit de la Curtea Constituţională,  admiţând sesizările PNL şi ale Guvernului.

Senatul a respins la începutul lunii cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. Executivul spune că legislaţia adoptată nu asigură protejarea dreptului de autor.

Modificările aduse în Senat schimbă radical modul de analiză a tezelor de doctorat. În acest moment, constatarea unui plagiat se face de către CNADTCU, organism care funcționează în cadrul Ministerului Educației. Astfel, o sesizare privind un eventual plagiat merge la Ministerul Educației, care o transmite la rândul său către CNADTCU. Reprezentanții Consiliului iau decizia finală, iar ministrul nu face altceva decât să semneze un ordin, adică să îndeplinească o formalitate.

Prin modificările aduse de senatori, universitățile ar urma să fie cele care oferă, dar și cele care retrag titlul de doctor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri