Leonard Doroftei, adus cu mandat la ÎCCJ în dosarul Gala Bute

Data actualizării: Data publicării:
leonard doroftei la ICCJ foto INQUAM_Octav_Ganea (1)

Fostul campion Leonard Doroftei a fost adus cu mandat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde va fi audiat în dosarul Gala Bute. El a lipsit deja la două termene ale procesului, în care a fost citat în calitate de martor. 

leonard doroftei la ICCJ foto INQUAM_Octav_Ganea (2)
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE: Leonard Doroftei a declarat că a fost citat la ÎCCJ în calitate de martor în dosarul Gala Bute, dar a precizat că nu a avut „prea multe de spus”. 

 „Am fost în calitate de martor. Din păcate, nu am avut ce să spun prea mult. Problema e în felul următor: nu am ce să spun. Nu am participat la negocieri, la discuții. Nu am ce să spun despre gala Bute. Nu am descoperit nimic pentru că nu am fost implicat în cheltuieli. Nu avea dreptul să organizeze direct un meci profesionist. Putea organiza direct meciuri de box pentru amatori. (…) Federaţia Română de Box nu putea să fie organizator al unei gale în care să boxeze Bute. Nu ştiu în ce calitate a organizat Obreja gala Campion pentru România”, a spus fostul președinte al Federației Române de Box.

De asemenea, el a explicat că Federația nu poate organiza o gală de box profesionist, însă oricine face acest lucru trebuie să plătească taxele aferente Federației.

„Toată lumea care plătește licență are dreptul să organizeze o gală de box. Iubiți boxul, iubiți sportul. Faceți mișcare”, a mai spus Leonard Doroftei.

De asemenea, miercuri dimineață au ajuns la ÎCCJ și Elena Udrea și Rudel Obreja. 

Dosarul „Gala Bute” a fost deschis în primăvara anului 2012, la sesizarea Departamentului de Luptă Antifraudă. Existau suspiciuni că, în spatele galei de box în care Lucian Bute l-a întâlnit pe francezul Jean-Paul Mendy, ar fi avut loc o deturnare de fonduri. Principalul suspect era Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box de la acea vreme. Anchetatorii bănuiau că ar fi fost de acord ca evenimentul sportiv să fie organizat de o firmă care îi aparţine şi aşa ar fi primit 8 milioane de lei, bani plătiţi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus atunci de Elena Udrea.

Potrivit procurorilor, toţi banii erau iniţial destinaţi brandului tustic al României, însă doar 92.000 de lei au fost folosiţi în acest scop. Restul ar fi fost fost cheltuiţi de Rudel Obreja pentru a organiza evenimentul. Procurorii au extins ancheta în acest caz, iar la începutul anului, în dosar a apărut şi numele fostului ministrul al Dezvoltării, Elena Udrea. Procurorii DNA au acuzat-o de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene.

În rechizitoriul trimis judecătorilor Înaltei Curţi apar şi alte şase persoane. Ion Ariton, Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia, Dragoş Boțoroagă şi Tudor Breazu. Procurorii susţin că o parte din banii negri primiţi de Elena Udrea ar fi ajuns şi la Partidul Democrat Liberal. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri