L'Express: Pariem! Tablourile furate în Olanda în 2012 nu au fost arse. Cel puțin, nu toate

Data publicării:
tablouri arse soba

Soba în care ar fi fost arse tablourile FOTO: Digi24

Enigma arzătoare a Mattise-ului furat” se intitulează unul din articolele publicate pe această temă de L'Express, care anunță că „contra-anchetă”.

Afacerea a făcut mare tam-tam. Ce s-a înâmplat cu La Liseuse (Cititoarea - n.r.) și cu alte șase pânze – de Monet, Picasso ...- furate de români la Rotterdam în 2012? Au pierit cu toate în flăcările unei vechi sobe cu lemne? Nu e așa sigur. L'Express a plecat pe urmele lor într-un sat depărtat din Delta Dunării. Și unul dintre cele mai misterioase, totodată. Pentru că această poveste nu și-a dezvăluit toate secretele. Olga (mama unuia dintre autori - n.r.) oare chiar a făcut scrum pânzele maeștrilor după arestarea fiului său, Radu, creierul bandei care a comis furtul, pentru a-l proteja? Așa spune ea. Dar unii experți și polițiști o bănuiesc că le-a ascuns. „Nu-mi imaginez nicio clipă că ea ar fi putut să le distrugă”, afirmă Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA.

Enigma, care îi fascinează pe români, rămâne intactă. Două filme și mai multe cărți sunt în pregătire pe acest subiect. Înfuriată că a fost dusă de nas, poliția din București își continuă investigațiile. Pentru a avea avea inima împăcată, L'Express a plecat pe urmele hoților. Ele ne-au dus la Carcaliu, satul pierdut între brațele Dunării, în estul țării. Am revenit cu o convingere: cele șapte tablouri nu au fost arse. Cel puțin, nu toate. Facem pariu. O să revedem într-o zi chipul grațios al „Cititoarei”, scriu, plini de convingere, jurnaliștii publicației franceze.

Ei au stat de vorbă și cu Raluca Botea, procurorul care s-a ocupat în România de dosarul tablourilor furate din Olanda. Aceasta mărturisește că ancheta a fost dificilă, în special din cauza atitudinii foarte rezervate a locuitorilor din Carcaliu, satul natal al lui Radu Dogaru, unul dintre autori.

Familia și apropiații lui Radu Dogaru au creat asemenea probeme în comunitate, că oamenii s-au temut să vorbească. Și apoi, ei nu aveau încredere. Pentru ce s-ar încrede în autorități, dacă ele nu au intervenit niciodată împotriva clanului Dogaru înainte de această poveste cu tablourile?”, a declarat Raluca Botea în interviul pentru publicația franceză.

Asta au constatat și jurnaliștii francezi, când au mers la Carcaliu. Oamenii se tem să vorbească despre clanul Dogaru. L'Express detaliază povestea de viață a lui Radu Dogaru și arată cum a ajuns să terorizeze, în totală impunitate, o întreagă regiune.

Procurorul de caz le-a povestit jurnaliștilor și cum s-au comportat hoții în timpul anchetei. „Au avut o anumită filosofie. Am avut sentimentul, de-a lungul întregii anchete, că trăiau cu detașare ceea ce li se întâmpla. Nu aveau niciun regret, erau foarte calmi, acceptau situația spunându-și că timpul trece și rezolvă totul”, a mărturisit Raluca Botea. Procurorul a precizat că ancheta autorităților se concentrează acum pe analiza cenușii din soba în care ar fi ars tabolurile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri