Lia Savonea, mesaj pentru magistrați: Justiția se află într-o perioadă de frământări și căutări

Data publicării:
lia-savonea-inquam-ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a transmis, duminică, de "Ziua Justiţiei", că independenţa justiţiei conferită la nivel constituţional atrage cu sine o imensă responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc. 

Potrivit sursei citate, începând cu anul 1994, în prima duminică a lunii iulie se sărbătoreşte "Ziua Justiţiei", "simbol al unităţii profesioniştilor dreptului, având ca fundament încrederea societăţii în actul de justiţie şi, totodată, un bun moment de cugetare şi reflecţie asupra justiţiei ca serviciu public în slujba cetăţeanului". 

"O zi ce reprezintă un moment de sărbătoare dedicat justiţiei şi tuturor celor care, prin contribuţia lor profesională, o slujesc şi o înfăptuiesc, prilej pentru întreaga societate şi toţi profesioniştii dreptului de a conştientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, şi anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremaţiei legii. Independenţa justiţiei conferită la nivel constituţional atrage cu sine o imensă responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi obligaţia morală a unităţii corpului profesional al magistraţilor în vederea garantării acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetăţenilor în faţa oricărei forme de arbitrariu", a menţionat Lia Savonea, conform mesajului transmis cu ocazia "Zilei Justiţiei" postat pe site-ul CSM. 

Ea a mai precizat că justiţia se află "într-o perioadă de frământări şi căutări", fiind "de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii". 

"Într-un context în care justiţia se află într-o perioadă de frământări şi căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi stâlp al unităţii şi credibilităţii justiţiei. Doresc pe această cale să felicit toţi magistraţii care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice. Îmi exprim, de asemenea, respectul şi aprecierea pentru contribuţia adusă în scopul îndeplinirii actului de justiţie de către toţi profesioniştii dreptului, având ferma convingere că numai împreună vom reuşi să menţinem o justiţie independentă, întemeiată pe încredere şi respect, valori indispensabile în perioade marcate de tensiuni", a mai menţionat Lia Savonea, citată de Agerpres. 

CSM, în calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, trebuie să acţioneze întotdeauna determinat şi hotărât pentru menţinerea cadrului necesar unei justiţii obiective, independente şi puternice, se mai arată în mesaj. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri