Liviu Avram: Temele pentru Referendum sunt înșelătoare, nu elimină total riscurile

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram la digi24

Jurnalistul Liviu Avram a declarat, în direct la Digi24, că nu este pe deplin de acord cu temele propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul pe Justiție din 26 mai. Jurnalistul argumentează că aceste teme nu elimină complet riscul modificărilor legislative care ar putea slăbi lupta anticorupție.

„Cred că președintele ne trișează, în pofida tonului vehement cu care a vorbit. Temele pe care vrea să le supună referendumului sunt înșelătoare și nu elimină total riscurile pe care legislația penală a actualei puteri le atrage. Iată de ce. Prima temă, amnistia și grațierea, practic a dispărut din dezbaterea publică. Nu se mai vorbește despre așa ceva de la Ordonanța 13, nu văd de ce am supune-o unui referendum. A doua - să nu mai emită guvernul OUG în domeniul infacțiunilor și pedepselor. Ori aici e o problemă: dacă Guvernul nu emite ordonanțe prin care se reduc pedepsele pentru corupție, dar o face Parlamentul, prin lege, cu ce ne încălzește asta? Lucru care se întâmplă deja, cu actualele proiecte legislavtive care vizează legislația penală, unde s-au redus pedepse, s-au redus termene de prescripție”, a declarat Liviu Avram.

Întrebat dacă în cazul legilor adoptate de Parlament nu există deja niște instrumente prin care se pot contesta deciziile legislative, jurnalistul a răspuns că, până acum, Parlamentul a respins cererile de reexaminare a legilor, iar Curtea Constituțională a susținut această decizie. 

„S-a recurs fără niciun efect, pentru că Parlamentul a respins cererile de examinare, iar CCR a fost de acord cu reducerea unor pedepse pentru infracțiuni de serviciu. Nu am obținut niciun câștig din asta. Ideea referendumului este ca poporul să dea un mesaj inclusiv Parlamentului privind slăbirea legislației anticorupție și a infracțiunilor de serviciu. 

Suveranitatea aparține poporului, nu Parlamentului, prin urmare poporul este îndrepotățit să securizeze în beneficiul său anumite aspecte legislative pe care Parlamentul vrea să le slăbească”, a mai adăugat Liviu Avram.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri