Liviu Avram: Oficiali români au minţit Comisia de la Veneţia. Cum au fost prinși

Data actualizării: Data publicării:
171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER si florin iordache_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Autorităţile române au transmis Comisiei de la Veneţia versiuni diferite în limba engleză faţă de textele adoptate de Parlament, cu scopul de a prezenta variante mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, scrie Adevărul. Acest lucru s-a întâmplat în cazul a cel puțn trei articole importante din legislația penală.

171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER si florin iordache_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Tudorel Toader și Florin Iordache. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Experţii europeni au sesizat „erorile” şi au analizat textul original, nu cel alterat, arată Liviu Avram într-o analiză a textelor trimise de România.

Cele trei articole traduse eronat vizează două infracţiuni din Codul penal – traficul de influenţă şi abuzul în serviciu – şi prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării.

Potrivit sursei citate, la primele două articole au fost eliminiate cuvinte în versiunea engleză faţă de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt. Prin aceste „greșeli”, însă, s-au prezentat Comisiei de la Veneţia versiuni mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, faţă de textele adoptate în realitate în Parlament.

Citiți mai multe pe Adevărul.

Marți, preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, acuza că autorităţile din România au indus în eroare Comisia de la Veneția, însă el arunca vina asupra președintelui Klaus Iohannis, procurorul general Augustin Lazăr şi fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri