Liviu Avram: Un gest de lașitate maximă a președintelui României

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram bun

Jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct al Adevărul, a criticat decizia președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe șefa DNA Laura Codruța Koveși. „Un gest de lașitate maximă” - este de părere jurnalistul, care consideră că această decizie „aruncă România cu 30 de ani în urmă”. 

Adriana Nedelea: Cum priviți acest mesaj?

Liviu Avram: Ca pe un gest de lașitate maximă. Dacă a luat această decizie, deși avea câteva opțiuni la îndemână, dacă a anunțat acest lucru prin purtătorul de cuvânt, avem un semn că președintele e laș. Dacă nu a găsit timp de o lună alte soluții, câtă vreme existau, doar a mimat refuzul de a revoca și a făcut un simplu joc de imagine să arate că e în opoziție cu puterea. Gestul de azi arată că e complice la ce fac acești oameni.

Am serioase dubii că cei aflați acum la putere, de rușine la apelul președintelui, vor renunța la mutilarea legislației penale. Nu vor renunța, iar președintele va face un joc mimat de opoziție, atacând acele legi la CCR, returnându-le la Parlament, unde rezultatul e previzibil. Președintele, dintr-o singură mișcare, prin interpuși, ne aruncă într-o cu totul altă situație politică și juridică.

Adriana Nedelea: La ce situație vă referiți?

Liviu Avram: Legislația penală va merge înainte. Știm ce e acolo, dezincriminări și mutilare. Nu avem alte speranțe decât de la poporul român, care nu poate să se exprime decât peste doi ani și jumătate.

În primul rând, deciziile CCR trebuie înțelese, ori aceasta este ambiguă. Poți constata că această decizie este irațională și ilogică. Președintele avea o marjă de mișcare să respecte acea parte din decizie care a întrunit o majoritate cerută de lege, pentru că nu tot ce scria acolo întrunea majoritatea cerută de lege. Președintele putea să respecte acea decizie și nu să ne arunce cu 30 de ani în urmă, când procurorii erau supuși ministrului Justiției”, a declarat Liviu Avram, la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri