Sari la conținut

Liviu Dragnea: "Nu cred că acest MCV se va ridica vreodată"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat sceptic cu privire la ridicarea MCV. „Nu cred că se va ridica vreodată”, a spus el.

În permanenţă sunt îngrijorări, mereu e ceva la noi, nu cred că acest MCV se va ridica vreodată, în perioada asta contemporană.

Şi peste 10 ani vor apărea îngrijorări despre OUG 13, e normal, dar despre legile justiţiei care e îngrijorarea? Erau ca nu cumva să îi luăm jucăriile domnului Iohannis şi cu Inspecţia Judiciară. IJ va fi o instituţie autonomă şi avem draftul de lege pentru asta, iar din punctul de vedere al partidului, numirile să rămână la preşedinte, care e un sistem bun şi cinstit”, a spus Liviu Dragnea.

Mecanismul de Verificare și Cooperare se va încheia pentru România atunci când TOATE cele patru obiective de referință vor fi îndeplinite, subliniază Comisia Europeană în raportul publicat miercuri.

„În cursul perioadei de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017 în care s-au stabilit principalele recomandări pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor de referință cuprinse în MCV, s-au realizat progrese cu privire la o serie de recomandări, în special recomandarea 8, care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător, și, sub rezerva aplicării practice, cu privire la recomandările 2, 7 și 12. Deși punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine, în cursul anului 2017 avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase și, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017. (...) Comisia nu poate încă să concluzioneze că, în această etapă, vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător”, este concluzia Raportului publicat miercuri.

Cu alte cuvinte, cel puțin până la sfârșitul anului 2018, când va fi publicat un nou raport al CE, sunt șanse ZERO ca MCV să fie ridicat, așa cum susținea liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și cum a spus, chiar miercuri, ministrul Tudorel Toader („Este un raport de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raport din ianuarie. Raportul evidenţiază multe din progresele înregistrate faţă de ianuarie, fundamentând concluzia Comisiei, în sensul îndeplinirii MCV într-un viitor apropiat. Este şi un angajament asumat, ca la preluarea preşedinţiei Consiliului, la începutul lui 2019, România să nu se mai afle sub MCV. Evoluţia se încadrează în acest angajament”).

Raportul de miercuri (integral AICI) analizează în special măsura în care România a ținut cont de cele 12 recomandări „esențiale” formulate de Comisia Europeană în raportul din ianuarie 2017. Or, după cum apreciază oficialii europeni, „progresele și rezultatele bune” înregistrate de instituțiile judiciare au fost „afectate de situația politică”.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Pe aceeași temă