Liviu Dragnea s-a ales cu un nou dosar penal, pentru trafic de influență

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea adus din inchisoare la dna pentru a fi audiat
Liviu Dragnea este adus din închisoare pentru a fi audiat într-un nou dosar, legat de vizita sa în SUA în 2017. El este cercetat penal pentru trafic de influență Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD care în prezent ispășește o pedeapsă cu închisoarea pentru instigare la abuz în serviciu, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un nou dosar de corupție, în care este acuzat de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii pentru obținere de foloase necuvenite, a informat, joi, DNA.

Faptele sunt legate de prezenţa sa la Washington la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump, de la începutul anului 2017. Pe atunci, Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD. Liviu Dragnea s-a pozat dând mâna cu Donald Trump, la cina dinaintea ceremoniei de preluarea a mandatului liderului american. Vizita a fost, de fapt, o mită, spun procurorii, pentru care Dragnea ar fi tras sforile ca să-și numească un apropiat, Gheorghe Dimitrescu, consul la Bonn.

Este al patrulea dosar penal deschis de DNA pe numele fostului lider social-democrat.

Liviu Dragnea a fost adus, joi, din penitenciar la sediul DNA, pentru a fi audiat în această cauză. La patru ani de când publica fotografiile în care era surprins discutând cu, pe atunci, proaspătul președinte al Statelor Unite ale Americii, Liviu Dragnea a fost adus din penitenciar la Parchet pentru a fi audiat în acest dosar nou, legat de banii plătiți pentru aranjarea momentului. O acțiune de lobby obișnuită în SUA, dar pentru care s-au plătit bani grei din România - 250 de mii de dolari, dați de un om de afaceri care, în schimb, ar fi primit promisiunea că afacerile îi vor fi ajutate de Guvern. 

Ulterior audierii - care a durat circa o oră - , DNA a anunțat joi că pe numele lui Liviu Dragnea au fost formulate acuzații pentru două „infracțiuni de trafic de influență” și pentru „folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)”.

În dosar mai apare numele lui Gheorghe Dimitrescu, consilier parlamentar la data comiterii faptelor, care este acuzat de cumpărare de influență.

Ancheta DNA a fost deschisă în urmă cu doi ani, când Liviu Dragnea, din fruntea partidului aflat atunci la guvernare, înfiera mișcarea procurorilor.

„Apropo, Călin, (Călin Popescu Tăriceanu, n.r.) știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi (Viorica Dăncilă, n.r.). La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu - n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge - la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, afirma Liviu Dragnea, într-un discurs public susținut în decembrie 2018.

Ancheta a ajuns la un ambasador, care însă a fost audiat în calitate de martor. George Maior, atunci ca și acum ambasador al României la Washington, a fost citat pentru audieri în acest caz în toamna lui 2019. 

Liviu Dragnea este încarcerat din 2019, când a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în cazul angajărilor fictive din Teleorman. El ar putea fi eliberat condiționat anul acesta.

Urmăriți în materialul video ce declara liderul PSD în urmă cu câțiva ani în legătură cu vizita sa în SUA:

Ce spune comunicatul DNA

Procurorii susțin că în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.

În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministru și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România.

II. În perioada mai - octombrie 2017, Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

Celor doi suspecți li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri