LUARE DE MITĂ. Conducerea RADET, reținută de procurorii DNA

Data publicării:
radet penal

Actualizare 16.29. Procurorii DNA i-au reținut pe cei trei directori, pentru 24 de ore, și urmează să îi prezinte Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile.

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Ion Voicu, director general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, pentru luare de mită, în formă continuată, Dan Mavrodin. director economic al RADET București, pentru luare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată, și Ovidiu Daniel Gărduș, director de exploatare şi mentenanţă al RADET București, tot pentru luare de mită, în formă continuată.

Conform rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmită de procurorii DNA, „în cursul lunii februarie 2013, învinuiții Voicu Ion și Mavrodin Dan, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate”.

Procurorii arată că, ulterior, procentul pretins a fost micșorat la 4%, stabilindu-se ca tranșele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăților. Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion, susțin oamenii legii.

„De asemenea, la data de 25 februarie 2013, învinuitul Gărduș Ovidiu Daniel a primit de la reprezentantul aceleiași societăți comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate. La data de 22 ianuarie 2013, învinuitul Gărduș Ovidiu Daniel a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani”, arată anchetatorii.

„În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, învinuitul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale”, se menționează în comunicatul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri