Ludovic Orban se retrage din cursa pentru Capitală. Ar fi cerut unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania electorală

Data publicării:
20160411 orban dna 11 INQ Octav Ganea

 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Am calitatea de inculpat, adică s-a pus în mișcare acțiunea penală. De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar. Îmi retrag candidatura din funcția de primar general din partea PNL”, a spus Ludovic Orban la ieșirea de la DNA.

50.000 de euro spun procurorii că ar fi cerut Ludovic Orban unui om de afaceri pentru a-şi finanţa campania. Se întâmpla la început de martie, însă totul a prins contur trei săptămâni mai târziu.

Ludovic Orban i-ar fi cerut omului de afaceri să ducă banii unor persoane cu funcţii de decizie din cadrul a două televiziuni. Procurorii DNA spun că, în schimbul celor 50.000 de euro, cele două televiziuni ar fi trebuit să-i promoveze imaginea în timpul campaniei electorale”, relatează Bogdan Ocnaru, reporter Digi24.

Omul de afaceri ar fi acceptat cu uşurinţă, spun procurorii, tentat fiind de influenţa lui Ludovic Orban.

Omul de afaceri a acceptat să remită banii respectivi în considerarea funcţiei de conducere pe care Ludovic Orban o are într-un partid şi în considerarea potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru afacerile persoanei respective”, spune Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

La ieşirea din DNA, Ludovic Orban a anunţat că se retrage şi de la conducerea partidului, dar şi din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Situaţia i-a luat prin surprindere şi pe liderii PNL, care însă s-au regrupat repede.

„Nu este niciun fel de problemă legată de resursa umană din interiorul PNL. Avem resursa umană care să câștige primăria. E într-adevăr o problemă că renunțăm la o candidatură care era singura care să bată PSD, dar PNL are suficiente variante”, a spus Alina Gorghiu, copreședinte PNL.

Ludovic Orban a fost extrem de corect și ne-a anunțat că urmează să meargă la DNA”, a spus și Vasile Blaga, copreședinte PNL.

Ludovic Orban şi-a anunţat vizita la DNA pe Facebook, iar când a ajuns la sediul instituţiei anticorupţie părea încrezător.

Nu imi este teamă. Am în spate 25 de ani de carieră în viaţa publică în care nu am fost niciodată, nici măcar bănuit, de vreo faptă de corupţie, în care am respectat legea şi în care tot ce am câştigat, am câştigat pe munca mea şi în baza legii”, spunea el.



ACTUALIZARE 17.00. Acuzaţiile pe care DNA i le aduce lui Ludovic Orban:

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”.  

ACTUALIZARE 16.30. Ludovic Orban a declarat că procurorii au luat măsura controlului judiciar în privinţa lui, pe o durată de 60 de zile.

El a spus că are calitatea de inculpat într-un dosar de corupţie şi că procurorii i-au adus la cunoştinţă obligaţiile impuse prin măsura controlului judiciar. Orban a refuzat să facă precizări privind ancheta.

Declarațiile lui Ludovic Orban la ieșirea de la DNA.

Liberalul a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Bucureşti.

A anunţat că îşi dă demisia din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL.

"Deocamdată nu am dezamăgit pe nimeni", a spus Orban.

"Când am venit nu ştiam de ce am fost chemat", a adăugat el.

ACTUALIZARE 15.00. Ludovic Orban a venit la DNA.

El a declarat că a fost citat de un ofiţer de poliţie judiciară şi că nu îi este teamă de întâlnirea cu procurorii.

„Am 25 de ani de carieră în viaţa publică în care am respectat legea şi în care ce am câştigat am câştigat pe munca mea şi în baza legii”, a spus Orban.


Ludovic Orban a anunţat citarea sa la DNA pe pagina de Facebook:

„Astăzi mă voi abate de la programul obişnuit, nu particip la nicio întâlnire cu alegătorii, nu particip la nicio emisiune, nu mă întâlnesc cu specialişti independenţi pentru finalizarea programului pentru bucureşteni, astăzi am aflat că trebuie să fac altceva. La ora 15:00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat.

Aştept curios să aflu care sunt motivele pentru care am fost convocat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri