Ludovic Orban, trimis în judecată

Data publicării:
20160411 orban dna 11 INQ Octav Ganea

©FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Demersul de trimitere în judecată intervine la aproape o lună de la punerea sa sub acuzare. Procesul se va desfăşura la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Am calitatea de inculpat, adică s-a pus în mișcare acțiunea penală. De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar. Îmi retrag candidatura din funcția de primar general din partea PNL”, declara Ludovic Orban la ieșirea de la DNA, la 11 aprilie.

La ieşirea din DNA, Ludovic Orban a anunţat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei, din conducerea partidului, dar şi din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Deputatul a fost pus sub control judiciar.

50.000 de euro spun procurorii că ar fi cerut Ludovic Orban unui om de afaceri pentru a-şi finanţa campania. Se întâmpla la început de martie, însă totul a prins contur trei săptămâni mai târziu. Ludovic Orban i-ar fi cerut omului de afaceri să ducă banii unor persoane cu funcţii de decizie din cadrul a două televiziuni. Procurorii DNA spun că, în schimbul celor 50.000 de euro, cele două televiziuni ar fi trebuit să-i promoveze imaginea în timpul campaniei electorale.

De altfel, Cozmin Gușă și Sorin Oancea, acționari la Realitatea TV respectiv B1 TV, au fost audiați ca martori în acest dosar.

Citiţi: Acuzaţiile pe care DNA i le aduce lui Ludovic Orban

Comunicatul DNA de trimitere în judecată a lui Ludovic Orban:

„ORBAN LUDOVIC, deputat în Parlamentul României, iar la data faptei având funcția de prim-vicepreședinte al unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcția de primar al Municipiului București.

La data de 20.03.2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, așadar nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul partidului politic și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, respectiv cea a controlului judiciar.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri