Magistrații au protestat din nou față de OUG 7: „Independența judecătorilor nu este pentru noi, este pentru cetățenii acestei țări”

Data publicării:
protest magistrati brasov

Protestele magistraţilor faţă de Ordonanţa 7, despre care spun că le afectează independenţa, nu scad în intensitate, ba din contră. Azi, în zeci de oraşe, procurori şi judecători au întrerupt activitatea, pentru aproximativ o oră şi au ieşit în faţa parchetelor sau instanţelor. Au fost astfel de manifestaţii în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj, Braşov şi Oradea.

- Miza protestului este independenţa justiţiei şi un proces legislativ de modificare a legilor justiţiei transpartent şi după consultarea prealabilă a corpului magistraţilor.

- Am considerat că situaţia este gravă, în mod atipic am ieşit să aratăm că suntem foarte îngrijoraţi.

- Apelul nostru este haideţi să ne aşezăm la masă să ajungem la o situaţie de normalitate, să vedem care sunt problemele cu adevărat, unde s-a gresit, unde se poate remedia, unde se poate face ceva bun.

Protestul magistraţilor este susţinut şi de membri ai societăţii civile.

- Ei sunt ultimul detaşament care mai poate face ceva pentru poporul asta amărât.

- Să aibă curaj şi să lupte pentru ca societatea noastră să se facă bine.

La Cluj Napoca, magistraţii au ieșit în fața Palatului de Justiție cu banderole albe pe braţe.

Mihai Ghica, judecător: „Independența judecătorilor nu este pentru noi judecătorii, nu câștigăm nimic dacă suntem mai mult sau mai puțin independenți ca persoane, nici nu pierdem nimic. Este pentru cetățenii acestei țări.”

Cristi Danileț, judecător: „O nouă abrogare dacă se va face printr-o ordonanță și aceasta trebuie să aibă avizul CSM.”

30 de procurori din Timișoara au protestat pe treptele Palatului Dicasterial.

La Braşov, câteva zeci de magistraţi au întrerupt lucrul timp de o oră şi s-au adunat în curtea Tribunalului.

Anca Codreanu, judecător: „CSM ne-a cerut punctul de vedere asupra legii de aprobare a acestei Ordonanţe, însă acel proiect nu l-a vazut nimeni.”

Claudiu Sandu, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov: „Noi dorim să se reformeze toate legile justiției pentru că în ultimii doi ani au fost operate niște modificări la aceste legi care au afectat grav independența justiției.”

Şi procurorii din Iaşi au protestat pentru a cincea zi la rând.

Daniel Horodniceanu, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor: „Toate ordonanțele de după, ordonațele de urgență și anume patru, după adoptarea legilor justiției din luna august și toate dispozițiile din legile justiției trebuie abrogate prin prisma criticilor Uniunii Europene și a asociațiilor de magistrați.”

Protestele magistraţilor faţă de Ordonanţa 7 s-au extins în 24 de judeţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri