Sari la conținut

Magistraţii cred că închisoarea este un leac pentru Ioan Niculae

„N-am finanţat, cu atât mai puţin ilegal, n-am finanţat nici legal. N-am vrut să finanţez”, spunea omul de afaceri în luna aprilie.

Procurorii au demonstrat însă altceva. Că patronul InterAgro a pompat ilegal un milion de euro în campania lui Mircea Geoană din 2009, bani în schimbul cărora ar fi vrut să-şi numească apropiaţii în posturi-cheie la Ministerul Economiei, Romgaz şi Transgaz.

Judecătorii Curții de Apel București spun că prima instanță, care a citit dosarul și a decis achitarea acuzaților, nu a analizat suficient probele.

„Este adevărat că este un dosar mai dificil, mai ales raportat la cazuistica specifică judecătoriilor, iar apărătorii inculpaţilor sunt jurişti de înaltă calificare, numai că acest aspect nu trebuie să timoreze niciun magistrat, singura procedură de urmat, ca în orice dosar de altfel, fiind respectarea în totalitate a dispoziţiilor legale referitoare la analiza probelor, atât în apărare, cât şi în acuzare”, se arată în motivarea instanţei.

Magistrații au explicat și că probele apărării nu stau în picioare, iar pedeapsa cu executare și sprijinul psihologilor din penitenciar sunt singurele modalitați de reeducare a celor implicați.

„Executarea în regim de detenţie este singura modalitate apreciată eficientă de către instanţă. Încercarea de a influenţa, pe căi oculte, alegerea preşedintelui României, este o activitate reprobabilă, iar o perioadă petrecută în regim de detenţie ar fi aptă să îi corijeze pe inculpaţi”, se mai arată în motivare.

De asemenea, judecatorii explică, în document, că trimiterea după gratii a lui Ioan Niculae și a fostului lider PSD Gheorghe Bunea Stancu trebuie să fie un avertisment pentru politicieni, care nu trebuie să uite că sunt în slujba poporului.

Ioan Niculae și Gheorghe Bunea Stancu sunt încarcerați din aprilie. Cei doi sunt cercetați de luna trecută de DNA într-un nou dosar, în care sunt suspectați de trafic de influență pentru aprobarea unei Hotărâri de Guvern care ar fi favorizat afacerile cu îngrășământ ale patronului InterAgro.