Judecătoarea care a vrut condamnări în dosarul „Valiza”, aleasă șefă a CSM

Data actualizării: Data publicării:
CSM - NOUA CONDUCERE
Mariana Ghena, noul presedinte al CSM, face declaratii de presa dupa sedinta CSM, vineri, 6 ianuarie 2017. Inquam Photos / George Calin

Judecătorea Mariana Ghena, reprezentant în Consiliul Superior al Magistraturii al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost aleasă în funcția de președinte al CSM. Aceasta este magistratul care, în prima instanță, în dosarul „Valiza”, s-a pronunțat pentru pedepse cu închisoarea cu suspendare pentru George Becali, Victor Pițurcă și Teia Sponte.

SEDIU CSM membricsm.ro

ACTUALIZARE. Judecătoarea Mariana Ghena a fost aleasă președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. 

De asemenea, procurorul Mihai Cristian Ban a fost votat pentru funcţia de vicepreşedinte.


CSM - NOUA CONDUCERE
Mariana Ghena, noul presedinte al CSM, face declaratii de presa dupa sedinta CSM, vineri, 6 ianuarie 2017. Inquam Photos / George Calin

Judecătoarea Mariana Ghena și-a prezentat în ședința CSM proiectul de management. Proiectul cuprinde viziunea acesteia privind gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar și proiectele aflate în derulare.

În aprilie 2012, din completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a decis achitarea inculpaților din dosarul „Valiza”, Mariana Ghena a fost singura care a cerut pedepse cu închisoarea cu suspendare și păstrarea sechestrului pentru suma de 1,7 milioane euro. Mariana Ghena a fost, până în 2010, președintele Curții de Apel Galați. În a doua instanță, în iunie 2013, inculpații din dosarul „Valiza” au fost condamnați definitiv. Finanțatorul Stelei, George Becali, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și i-a fost confiscată suma de 1,7 milioane euro. Ceilalți inculpați au primit pedepse cu suspendare.

Pentru funcția de vicepreședinte al CSM și-a anunțat candidatura Cristian Mihai Ban, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

CSM este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și Parchetelor.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii s-a constituit în ședință vineri.

Consiliul este format din judecătorii Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena — Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea — Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț — Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș — Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag — Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina — Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan — Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu — Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Totodată, în CSM au fost aleși procurorii Codruț Olaru — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban — Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac— Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon — Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader — Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Potrivit articolului 3 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori, aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministrul Justiției și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri