Mandat de arestare emis pentru poluare. Unde ajungea, de fapt, gunoiul strâns din parcurile din Sectorul 1

Data actualizării: Data publicării:
poluare

Judecătorii au decis arestarea preventivă a proprietarului unei firme de salubrizare, acuzată că a poluat masiv râul Argeș și zone din apropierea Capitalei, din Ilfov și Giurgiu, unde ar fi aruncat și îngropat sute de tone de gunoi strâns din parcurile din Sectorul 1 al Capitalei.

ACTUALIZARE 14.00. „Ieri declaram că vreau să îi văd cu cătușe la mâini pe toți hoții de lemne din România, pentru că am convingerea că toată lumea ar înțelege astfel că nu mai e de glumă să te joci de-a tăiatul ilegal în pădurile noastre. Exact același lucru este vlabil și pentru cei care încalcă legislația de mediu și își bat joc de sănătatea noastră.

Mă bucur că Garda Națională de Mediu a avut o contribuție decisivă în această anchetă și îmi doresc ca astfel de acțiuni să continue”, a transmis ministrul Mediului, Costel Alexe.


Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis de magistraţi ai Judecătoriei sectorului 1. Magistraţii au admis cererea de arestare preventivă a patronului firmei.

Faptele au fost sărvârşite în 2019.

Firma respectiv avea un contract semnat pentru a colecta şi elimina deşeurile din parcurile din Sectorul 1, dar, în loc să urmeze căile legale pentru eliminarea lor, le arunca în râul Argeş sau le îngropa în zona unor balastiere din Ilfov şi Giurgiu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au pus sub acuzare marţi trei persoane şi o firmă pentru poluarea masivă.

„În perioada 26.07.2019 - 22.10.2019, o societate comercială care colecta, transporta şi depozita deşeuri municipale şi deşeuri de origine animală din parcurile din Sectorul 1 Bucureşti a deversat în apă şi introdus în sol sute de tone de deşeuri, respectiv le-a îngropat în sol în zona unor balastiere din judeţele Ilfov şi Giurgiu şi le-a deversat în albia râului Argeş, fără respectarea prevederilor legate, aducând un prejudiciu semnificativ mediului”, spun procurorii.

Dosarul a fost deschis după percheziţiile de amploare de marţi.

Citiți și: Imagini alarmante cu poluarea din Capitală. Oamenii au comparat Bucureștiul cu Mumbaiul și s-au plâns de smog și mirosul toxic

Ministrul Mediului a precizat că poluarea provine de la arderile necontrolate din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.

Ministerul Mediului va verifica, până la finalul acestei săptămâni, toate sursele de poluare din zona București – Ilfov, iar operatorii care nu dețin echipamente pentru montorizarea calității aerului vor fi obligați să remedieze situația, a anunțat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Citiţi şi: Costel Alexe: Nu Ministerul Mediului este de vină pentru poluarea din București; grija pentru aer curat revine administrațiilor locale

„Avem suspiciuni serioase legate de activități industriale care se desfășoară în Ilfov sau în București mai ales noaptea și în urma cărora se evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Din analiza făcută astăzi, rezultă că în județul Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în București - 69 și toate acestea desfășoară activități economice care includ procese de ardere”, a explicat ministrul la Digi24.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri