„Marțea neagră”. Deputații au amânat dezbaterea a 22 de modificări controversate ale Codului Penal

Data publicării:
PLEN PARLAMENT

La propunerea PSD, cele 22 de proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost introduse pe ordinea de zi chiar la începutul şedinţei.

Însă dezbaterile s-au blocat înainte de a începe. Reprezentanţii instituţiilor din Justiţie, invitaţi la discuţii, au spus că nu au avut timp pentru formularea unui punct de vedere.

Livia Stanciu, președintele ICCJ: „Ordinea de zi a Camerei Deputaților, cel puțin de ieri, a fost schimbată de două-trei ori. Aceste proiecte de legi nu au fost trecute nici măcar pe ultima ordine de zi. Rugămintea este să amânăm discuțiile pentru o dată ulterioară”.

Ciprian Nica, deputat PSD: „Vreau să îmi cer scuze, că a fost nu vina noastră, a Comisiei Juridice, și mai este o vină a mea personal, că nu am făcut un anunț de la început că, cu acordul dumneavostră, o să vă trimitem pe format electronic sau pe suport de hârtie absolut toate inițiativele legislative. Vreau să vă spun că eu nu cunosc decât unul de aici. Nu vom dezbate absolut nimic astăzi, nu vom discuta pe nicio virgulă, pe niciun punct. Vom trimite întreg materialul, cu toate aceste PLX-uri la Ministerul Justiției”.

Ministerul Justiţiei a cerut reluarea discuţiilor peste o săptămână, în timp ce CSM a susţinut că are nevoie de două săptămâni pentru a aviza aceste proiecte.

Prin vot, membrii Comisiei Juridice au decis că şedinţa se va relua peste o săptămână. Decizia i-a nemulţumit atât pe liberali, cât şi pe preşedintele CSM.

Ioan Cupșa, deputat PNL: „Părerea mea e că graba este suspectă. Trebuie făcute anumite modificări, dar cu înțelepciune, încât să nu mai trebuiască să intervenim”.

Marius Tudose, președintele CSM: „Nu putem face atât de rapid un punct de vedere coerent încât aceste legi organice să dăinuie, vom veni cu propuneri legislative pentru a face modificări la modificări. Îngăduiți-ne să avem două săptămâni, să dăm un aviz corespunzător pe aceste proiecte”.

Printre cele 22 de proiecte legislative sunt şi câteva controversate. De exemplu, propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede că vor fi încătuşaţi în arestul preventiv doar cei care sunt suspectaţi de fapte de violenţă.

Propunerea a trecut fără dezbatere şi vot de Senat. Senatorii Puterii mai vor ca arestarea preventivă să se facă doar pe baza unor indicii temeinice, nu rezonabile, aşa cum prevede actuala lege. Acest proiect a fost adoptat de Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri