Martor în dosarul lui Ficior: Merita această pedeapsă

Data actualizării: Data publicării:
periprava
Foto:napocanews.ro

Ioan Radu, martor în procesul lui Ion Ficior, a declarat că sentința dată torționarului este una dreaptă, dar că verdictul a venit târziu. Fostul deținut politic și-a amintit prima dată când l-a cunoscut pe fostul comandant al lagărului de la Periprava: „Dimineața a sosit Ficior să ne vadă. Ne-au aranjat câte cinci și l-am așteptat. Ficior zice: N-aţi venit aici să vă odihniți, ci să munciți. Am ridicat două degete: noi suntem bolnavi, nu mai putem munci. Am genunchii umflați, tendoanele sunt afectate. În acel moment, era lângă el un plutonier. S-a repezit la mine ca un tigru și, dintr-un pumn, m-a dat jos”.

periprava
Foto:napocanews.ro

„Au murit prea mulți oameni acolo și era normal. Vişinescu a fost comandantul unei pușcării, în timp ce el era patron peste toată Delta. Erau prea multe colonii ți era comandant peste acele colonii. Absolut merita această pedeapsă. L-au lăsat prea mult. Era un om crud”, a spus martorul. 

Ioan Radu a fost deținut la Periprava și și-a amintit ce a îndurat acolo. 

„În primul rand, am fost la munci agricole. Și oameni, de foame, tot ce găseau mâncau și nu aveau voie să bage în gura nimic. Era o muncă chinuită, dacă nu făceai norma, erai pus la bătaie. Te întindeau jos, te dezbracăi, îți puneau ceva pe fund. Era umed. Te țineau doi inși de mâini și dădeau cu un pulan de cauciuc. Dădeau cu atâta forță, încât aveai impresia că ți-au crăpat fesele. Urlai. Cinci, șapte lovituri. Dacă repetai, îți dădeau mai multe”, și-a amintit bărbatul. 

Torționarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție( ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava a fost acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi politic, între 1958 şi 1963. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri