Martor la DNA: Ghiţă a cerut de la UTI 7% din contractul cu Transelectrica

Data publicării:
ghita ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un martor care a dat declaraţii la DNA în cel mai nou dosar de corupţie în care este urmărit penal Sebastian Ghiţă susţine că fostul parlamentar ar fi cerut reprezentanţilor companiei UTI 7% din contractul derulat de aceasta cu Transelectrica, respectiv un milion de euro, susţinând că o parte din bani urma să ajungă la fostul director al Transelectrica Stelian Gal, dar şi la un fost secretar de stat din Ministerul Economiei, prahoveanul Darius Meşca, finul lui Ghiţă.

161213_SEBASTIAN_GHITA_ICCJ_03_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit documentelor întocmite de procurorii DNA Ploieşti în cel mai nou dosar de corupţie în care este cercetat Sebastian Ghiţă, un martor a declarat în faţa anchetatorilor că ”reprezentanţii S.C. UTI Systems S.A au fost condiţionaţi de către Sebastian Aurelian Ghiţă, personal dar şi prin intermediul lui Bogdan Padiu, în sensul că, dacă aceştia nu ar fi semnat contractul de prestare de servicii de consultanţă IT cu S.C. Teamnet International S.A., ar fi întâmpinat mari probleme în ceea ce priveşte derularea contractului încheiat cu Transelectrica”, relatează News.ro.

Conform sursei citate, din declaraţia martorului ameninţat reiese că acesta ”a luat cunoştinţă în mod direct de faptul că Sebastian Aurelian Ghiţă le-a pretins reprezentanţilor S.C. UTI Systems S.A un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu S.C. Transelectrica S.A. pentru ca în schimb, prin folosirea influenţei, să faciliteze încheierea acestora şi derularea lor în bune condiţii iar în schimbul comisionului menţionat Sebastian Aurelian Ghiţă a promis reprezentanţilor UTI Systems S.A. că va interveni şi va determina conducerea S.C. Transelectrica S.A. să atribuie contractele către S.C. UTI Systems S.A. şi să asigure derularea în bune condiţii a acestora”.

”Martorul a confirmat şi faptul că în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii S.C. UTI Systems S.A.,  Sebastian Aurelian Ghiţă a precizat că o parte din procentul de 7% pretins este destinată persoanelor decidente să aprobe acordarea contractului de lucrări menţionat, persoane care ocupau funcţii importante în Ministerul Economiei, indicând în acest sens numele secretarului de stat Meşca dar şi numele directorului general al S.C. Transelectrica S.A., Stelian Gal”, se arată în referatul procurorilor.

Stelian Gal, fost director al Transelectrica în perioada 1998 – 2011, a murit la începutul acestui an. Fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Darius Meşca este în prezent consilier judeţean în Consiliul Judeţean Prahova, fiind ales pe lista PSD. El este şi finul lui Sebastian Ghiţă.

Acelaşi martor a declarat la DNA şi că, din câte cunoaşte, pentru a da o aparenţă de legalitate dobândirii sumelor reprezentând procentul de 7% pretins, Sebastian Ghiţă a solicitat reprezentanţilor S.C. UTI Systems S.A. să încheie cu S.C. Teamnet International S.A., un contract fictiv având ca obiect o pretinsă prestare de servicii de consultanţă IT, valoarea contractului fiind calculată în aşa fel încât să reprezinte 7% din valoarea contractelor încheiate între S.C. Transelectrica S.A. şi S.C. UTI Systems S.A.

”În acelaşi context, martorul a lua act personal de faptul că reprezentanţii S.C. UTI Systems S.A. au fost nevoiţi să încheie cu S.C. Teamnet International S.A. în calitate de furnizor, reprezentată de Bogdan Padiu, un contract de prestare de servicii de consultanţă IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat de acesta, din partea S.C.Teamnet International S.A., fiind  Bogdan Padiu”, se mai menţionează în documentul citat.

Un alt martor care a deţinut o funcţie de conducere în comania UTI Systems a confirmat la DNA că ”a cunoscut despre faptul că societatea pe care o administra, pentru a evita blocarea sau nesemnarea contractelor ce urmau a fi semnate şi derulate cu Transelectrica, a încheiat şi derulat un contract de consultanţă cu firma Teamnet International S.A., valoarea acestui contract fiind de un milion euro, reprezentând 7% din valoarea acestor contracte, condiţie impusă de Sebastian Aurelian Ghiţă, reprezentant al S.C. Teamnet International S.A.”

Un al treilea martor confirmă şi el că Ghiţă ar fi cerut 7% din valoarea contractului încheiat de UTI cu Transelectrica, acesta susţinând că doi reprezentanţi ai Teamnet, între care directorul Bogdan Padiu, ”s-au prezentat la sediul societăţii UTI Systems S.A. în cursul anilor 2007 şi 2008 aducând diferite documente, respectiv comenzi din partea S.C. UTI şi procese verbale de recepţie a lucrărilor aşa – zis prestate, ambele în alb, nesemnate de beneficiarul UTI şi emise de Teamnet International S.A.”.

DNA a cerut săptămâna trecută, luni, un nou mandat de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiţă şi arestarea preventivă a lui Anastasescu şi Padiu. Cauza privind solicitarea de emitere a unui nou mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă a fost disjunsă, în timp ce propunerea formulată în privinţa lui Anastasescu şi Padiu a fost respinsă, cei doi fiind puşi sub control judiciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri