Sari la conținut

Mărturii din infernul de la Periprava. Declarațiile unui fost deținut în dosarul lui Ion Ficior

12 ani a stat închis la Periprava Radu Ion. În 1961 avea puţin peste 20 de ani şi fusese arestat după ce pusese bazele unei grupări care se ocupa cu acţiuni de neconceput la acea vreme.

„Am făcut o organizaţie care lupta împotriva comuniștilor”, a spus Radu Ion.

Bărbatul a povestit în instanţă că, la Periprava, munca şi bătaia erau la ordinea zilei. Cine nu muncea suficient era lovit de gardieni.

„Eu nu puteam să mai merg. Că nu mănânci bătaie de fiecare dată, munceai până la epuizare”, spune Radu Ion.

După nici un an în lagărul din Periprava, Radu Ion abia se mai ţinea pe picioare. Avea doar 30 de kilograme. Toate atrocităţile, spun foştii prizonieri de la Periprava, au fost comise la ordinele lui Ion Ficior.

„A murit la Periprava. I-au dat în cap”, povestește fiul unui prizonier despre tatăl său.

Ion Ficior a refuzat să privească spre cei pe care între anii 1960-1963 i-a avut prizonieri la Periprava. Are pe conştiinţă, spun procurorii, 103 deţinuţi care au murit în urma tratamentelor inumane.

În faţa instanţei, Ion Ficior a declarat că este nevinovat. Că prizonierii au murit din cauza bolilor pe care le aveau şi că nu se făcea nicio diferenţă între deţinuţii politici și cei de drept comun.

Ion Ficior este cel de-al doilea torţionar judecat de Curtea de Apel Bucureşti dintr-o listă de câteva zeci identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste. În urmă cu două luni, Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat a fost condamnat, în primă instanţă, la 20 de ani de închisoare.

„Eu sunt un om creştin şi nu mă dedau la fapta care mi se impune”, a spus Ion Ficior.