MCV. Comisia Europeană, în misiune de evaluare pe justiție

Data publicării:
robert cazanciuc 5603254-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-1

O delegație a Comisiei Europene a avut azi o întâlnire cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în cadrul misiunii de evaluare pe care această instituţie o efectuează în România în perioada 29 - 31 mai 2013.

„Pe parcursul misiunii, experţii Comisiei Europene vor purta discuţii pe marginea progreselor înregistrate de România în procesul de dezvoltare a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei, pe baza condiţionalităţilor specifice Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, arată un comunicat al MJ.

Potrivit MJ, în cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la independenţa justiţiei, reorganizarea sistemului judiciar (implicaţii asupra cadrului normativ, resurse umane şi financiare alocate, echilibrarea volumului de activitate), implementarea noilor Coduri, procesul de modificare a Constituţiei, stadiul implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, utilizarea fondurilor UE în susţinerea procesului de dezvoltare a justiţiei din România.

Ce criticau reprezentanții CE în rapoartele anterioare

Pe parcursul misiunii, experţii Comisiei Europene vor avea întrevederi cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspecţia Judiciară), ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţională de Integritate, Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, instituţiei Avocatului Poporului.

În raportul pe justiție de anul trecut, lansat în 18 iulie, în contextul crizei politice din vara trecută, Comisia Europeană atrăgea atenția că, „în ciuda progreselor, raportul conchide că obiectivele MCV nu au fost îndeplinite”, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray.

Ulterior, în raportul de la începutul acestui an, Comisia Europeană a analizat pașii pe care România i-a făcut în ultimele șase luni și a arătat că este nevoie de pași suplimentari.

„Acest raport vine chiar după alegerea unui nou Guvern în România. Acesta conține recomandări clare privind statul de drept și independența justiției, care sper că vor fi preluate ca parte a reformei viitoare în România. Au fost făcuți pași pentru a se rezolva îngrijorările pe care le-am exprimat în iulie și raportul nostru explică clar unde este nevoie de progrese suplimentare, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeană arata, în raportul pe justiție din ianuarie că nu au fost îndeplinite toate recomandările privind statul de drept și independența justiției din documentul lansat în luna iulie a anului trecut.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri