MCV. Înalta Curte, Ministerul Public și DNA au lucrat profesionist și imparțial, uneori chiar sub presiuni extreme

Data publicării:
iccj 20sedinta 20sectiilor 20reunite 2016 20dec-46711

Comisia Europeană laudă, în raportul de monitorizare a progreselor României, activitatea Înaltei Curți de Casațiie și Justiție, a Ministerului Public și a DNA în lupta anticorupție.

În ceea ce privește instanța supremă, Comisia consideră că magistrații au administrat într-un mod rezonabil dosarele de mare corupție, ceea ce a dus la o percepție pozitivă a justiției.

„Abordarea Înaltei Curți în ceea ce privește dosarele de corupție la nivel înalt a continuat să se caracterizeze printr-un grad binevenit de administrare proactivă a cauzelor. ÎCCJ a raportat progrese semnificative în gestionarea dosarelor de corupție la nivel înalt, înregistrându-se o scădere de la 28 la 10 cauze pendinte, precum și o creștere a numărului de cauze soluționate în primă instanță. În dosarele în care inculpații au fost condamnați, s-a adoptat, de asemenea, în continuare, o abordare mai proporțională și consecventă a pedepselor. Rezultatul este acela că justiția este percepută ca îndeplinindu-și mai eficient rolul disuasiv”, se arată în raportul CE.

Pe de altă parte, Comisia consideră că „eficacitatea impune, de asemenea, ca asigurarea respectării legii să funcționeze în mod eficient și echitabil în cadrul întregului sistem”, iar în acest context a menționat că ÎCCJ a continuat să facă progrese în ceea ce privește stabilirea de standarde și orientări pentru instanțele inferioare.

Unele dintre ele mai semnificative semne ale progreselor realizate de România în cadrul MCV

Oficialii europeni subliniază că activitatea celor trei instituții este cu atât mai lăudabilă, cu cât acestea au fost supuse uneori unor presiuni extreme.

În ultimele luni, Ministerul Public, Direcția Generală Anticorupție și Înalta Curte au continuat să lucreze în mod profesionist și imparțial, uneori fiind supuse unei presiuni extreme. Reziliența dovedită până în prezent de instituțiile respective întărește concluzia că rezultatele pe care acestea le-au obținut în materie de sancționare a corupției la nivel înalt se numără printre cele mai semnificative semne ale progreselor realizate de România în cadrul MCV”, arată Comisia.

„Este esențial ca acest progres să se mențină sub noua conducere. De asemenea, acesta nu trebuie să fie subminat de alte restricții privind capacitatea agențiilor de asigurare a respectării legii de a acționa în justiție”, se conchide în material.

Conducerea Direcției Naționale Anticorupție consideră raportul CE reconfirmă performanța DNA în instrumentarea cazurilor de corupție la vârf și insistă asupra nevoii de menținere și garantare a stabilității și independenței organelor de urmărire penală, inclusiv a DNA, se arată în comunicatul instituției.

Citiți și:

Crin Antonescu despre raportul MCV: „La prima vedere, este scris mic”

RAPORT CE. Fără progrese în cazuri de corupţie privind achiziţiile publice: procese lungi, pedepse mici

Leonard Orban: Mă aştept la un raport mixt, cu accent pe îndeplinirea recomandărilor din vară

Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre

Ponta despre raport: „Asta e justiția după patru ani și zece luni cu domnul Băsescu”

RAPORTUL MCV. Mark Gray: S-au remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor

ÎNAINTE DE MCV. Guvernul susține că și-a îndeplinit toate promisiunile față de Comisie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri