Medic psihiatru care prescria droguri unor toxicomani, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Data publicării:
Medic Psihiatru Cristian Bellu Bengescu

 Medicul psihiatru Cristian Gheorghe Bellu Bengescu. FOTO: medicpsihiatrie.ro

Medicul a rămas, astfel, cu pedeapsa primită în primă instanţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Bellu Bengescu a formulat "tardiv" apel împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti.

Magistraţii Tribunalului Capitalei au decis, în 16 martie, condamnarea la închisoare cu suspendare a cadrului medical. De asemenea, instanţa a dispus ca psihiatrului să-i fie confiscate mai multe sume de bani, provenite de la persoane cărora le-a prescris medicamente în mod ilegal. În total, de la Cristian Gheorghe Bellu Bengescu a fost confiscată suma de 104.309 lei.

Judecătorii i-au interzis medicului dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activităţi medicale de consiliere ori prescriere tratament pentru diagnosticul toxicomanie pe o durată de doi ani.

Din totalul pedepsei de doi ani, instanţa a scăzut perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, respectiv din data de 17 noiembrie 2014 în prezent.

"Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul Bengescu Bellu Cristian Gheorghe, în calitate de medic şi în cadrul unei unităţi medicale, a prescris unui pacient, într-o perioadă de 27 de zile, un tratament de substituţie cu droguri de mare risc în cuantum de 6.840 de comprimate Sintalgon de 2,5 mg, deşi tratamentul necesar pacientului, conform fişei medicale, era în cuantum de 2280 de comprimate pentru o perioadă de 30 de zile", arăta DIICOT, într-un comunicat de presă.

Bengescu ar fi primit în schimbul reţetei eliberate suma de 600 de lei, respectiv 300 de lei în 11 noiembrie şi 300 de lei în 17 noiembrie. În ziua în care a primit a doua tranşă de bani, medicul a fost prins în flagrant, imediat după ce a prescris mai multe comprimate de Metadonă - Sintalgon.

Comprimatele de Metadonă - Sintalgon sunt folosite în cazul tratamentului pentru dependenţa de heroină, decontat din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Procurorii susţin că prin prescrierea fără a fi necesară din punct de vedere medical, "substanţa a fost deturnată din circuitul licit".

Cristian Bellu Bengescu este unul dintre cei mai cunoscuţi medici psihiatri din România, specialist în toxicomanii, psihanaliză şi sexologie. El lucra într-un cabinet de la Policlinica Apaca din Sectorul 6, după ce a condus centrul pentru toxicomani din Spitalul Clinic "Alexandru Obregia".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri