Medicul Mihai Lucan și fiul acestuia, cercetați sub control judiciar

Data actualizării: Data publicării:
20171221202546_IMG_5230-01Mihai Lucan DIICOT inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul urolog Mihai Lucan, cunoscut pentru operațiiile de transplant renal, și fiul său, Valeriu Ciprian Mihai Lucan, au fost reținuți joi după-amiază de procurorii anti-mafia. Vineri dimineață, judecătorii au respisn cererile de arestare preventivă. Ei sunt suspectați că ar fi folosit ilegal la firma privată a medicului - aparatură medicală, materiale sanitare, asistente și medici de la Institutul de Transplant din Cluj-Napoca.

20171221202546_IMG_5230-01Mihai Lucan DIICOT inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Actualizare: Medicul Mihai Lucan şi fiul acestuia, Valeriu Ciprian Mihai Lucan vor fi cercetaţi sub control judiciar, au decis magistraţii Tribunalului Bucureşti, care au respins propunerea procurorilor, de arestare preventivă.

Aceeaşi decizie - de plasare sub control judiciar - a fost luată şi în cazul celor doi directori ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj - Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi Sanda Rodica Baciu - reţinuţi şi ei în acest dosar.


Joi, procurorii DIICOT au decis să-l rețină atât pe medicul Mihai Lucan cât și pe fiul acestuia. Ambii sunt acuzați de delapidare și constituire de grup infracțional organizat.

Decizia reținerii a venit la finalul a aproape opt ore de audieri și după percheziții minuțioase efectuate la locuințele medicului, a fiului său și la cabinetul privat al medicului Lucan. De acolo, procurorii au ridicat mai mulți saci de documente și alte probe pe care le-au adus la sediul central al DIICOT.

În timpul perchezițiilor la domiciliul lui Lucan, ginerele medicului a încercat să sustragă mai multe bunuri – ceasuri, bijuterii și sume de bani. Anchetatorii l-au prins însă în flagrant.

În acest dosar mai sunt alte două rețineri - directorul economic și cel administrativ al Institutului de Urologie și Transplant din Cluj-Napoca, institut, care spune anchetatorii, a fost devalizat de către medicul Mihai Lucan, fiul acestuia și complicii lor.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecţi în acest dosar mai sunt Valeriu Ciprian Mihai Lucan şi Dan Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor, au constituit un grup infracţional organizat, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL.

Perioada vizată este începutul anului 2005 - sfârşitul anului 2016, când, prin faptele lor, suspecţii au prejudiciat institututul cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei. Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri