Sari la conținut

Meleșcanu: „Mesajele lui Timmermans au fost extrem de încurajatoare. Ne-a bătut pe umăr”

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la Digi24, că el vede „partea plină a paharului” în cazul vizitei la București a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Dumneavoastră vedeți jumătatea goală a paharului și eu văd jumătatea plină”, i-a spus Teodor Meleșcanu moderatorului emisiunii „24/7”. „Mesajele lui Timmermans au fost extrem de încurajatoare în legătură cu MCV-ul (Mecanismul de Cooperare și Verificare, n.r.) și, în același timp, a făcut o declarație extrem de tranșantă în ceea ce privește aderarea la Schengen, unde România are tot dreptul și trebuie să devină membru cât mai rapid. Această discuție face parte din dialogul continuu care a existat și există între autoritățile române și Comisia Europeană, un dialog care ne ajută și pe noi și, în același timp, ajută și mai buna înțelegere a proceselor care se întâmplă în România”, a adăugat ministrul de Externe.

N-ați înțeles că Frans Timmermans a venit în România să ne bată pe umăr și să ne spună cât de mulțumit este...”, a insitat moderatorul.

Ba da. A spus: ați făcut progrese foarte importante. Ne-a bătut pe umăr. Continuați! Ăsta este mesajul care l-am perceput eu de la domnul Timmermans”, a replicat șeful diplomației române.

Venit la București în plin scandal legat de viitorul DNA, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a spus liderilor PSD-ALDE că de-acum contactele se intensifică, chiar și zilnic dacă e nevoie.

„Este ca atunci când alergi la un maraton, iar acum suntem pe ultima sută de metri. Mesajul meu de astăzi a fost acesta: Continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită, continuaţi să alergaţi spre finalul acestui maraton, mai avem puţin. Mai trebuie implementate doar câteva dintre recomandările Comisiei Europene. Nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi - pentru numele lui Dumnezeu! - nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă”, a declarat, la București, oficialul european.

Frans Timmermans a mai declarat, joi, că verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. Oficialul european fusese întrebat despre propunerea ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA.

Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei e că nu este o problemă. Sigur, pot exista îmbunătăţiri”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Întrebat dacă consideră că România a făcut paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Timmermans a afirmat că în unele zone s-a bătut pasul pe loc.

„Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţă de a face progrese”, a spus el.

Pe aceeași temă