Membru CSM: OUG pe legile Justiției are „serioase probleme de constituționalitate”

Data actualizării: Data publicării:
Judecătorul Bogdan Mateescu
Judecătorul Bogdan Mateescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, critică atât modul în care Guvernul a modificat principii importante din legile Justiției, cum ar fi separarea carierelor, cât și unele reglementări din ordonanță pe care le consideră a avea „serioase probleme de constituționalitate”.

bogdan mateescu 170928_CSM_008_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Judecătorul Bogdan Mateescu. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Judecătorul precizează că CSM a cerut doar reglementarea de urgență a problemelor legate de admiterea în magistratură și la INM, nu și a altor aspecte, dintre cele discutate pe durata discuțiilor din Parlament.

„Textul OUG 7/2019 a fost publicat aseara în Monitorul Oficial. Da, pentru că trăim în epoca jumătăților de adevăr, este real că CSM a solicitat măsuri legislative urgente pentru deblocarea concursurilor de promovare și admitere în magistratură și la INM (zeci de instanțe și parchete aflându-se în pragul colapsului, functionând cu unul, doi magistrați sau la jumătate de schemă). Eu unul mărturisesc că nu credeam posibil și, mi se pare absolut regretabil, că un legiuitor excepțional, coerent și loial instituțional ar putea reglementa alte aspecte care schimbă viziunea proaspătă de fond a Consiliului și a Parlamentului pe anumite chestiuni amplu discutate, bunăoară separarea carierelor, peste noapte (adică în mai puțin de 24 de ore), fără vreo dezbatere și fără vreo consultare”, scrie judecătorul.

Bogdan Mateescu susține, în continuare, că modificările referitoare la admiterea în magistratură erau „absolut necesare”, dar că celelalte reglementări cuprinse în ordonanță ridică „serioase probleme de constituționalitate”.

„Pe de-o parte, măsurile din OUG referitoare la recrutarea în magistratură, cerute de CSM, sunt absolut necesare. Condițiile din noua reformă puneau în dificultate serioasă eforturile CSM de ocupare a schemelor. Am mai vorbit despre asta, însă atunci nimeni nu a ascultat... Din păcate. Pe de altă parte însă, celelalte reglementari... Nu vreau să spun aici decât că acestea pun, în opinia mea, serioase probleme de constituționalitate. Spre exemplu, o modificare pare că vine în contrast cu un argument (general obligatoriu) pentru care CCR - atenție, în raport de criticile formulate - a reținut constituționalitatea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (Decizia CCR 33/2018, paragrafele 149-150)”, explică membrul CSM.

Bogdan Mateescu se referă și la posibilitatea ca un judecător să fie numit procuror general.

„Nu prea reușesc să înteleg nici logica la întrebarea cum, potrivit legii, ar putea un judecător inamovibil în funcție să poată fi numit prin decret prezidențial procuror doar la parchetul de pe lângă judecătorie, și asta exclusiv în urma deciziei CSM, însă, potrivit noii reglementări, să poată fi numit direct procuror general și asta fără vreo decizie din partea CSM, ci doar cu un aviz consultativ, decizia în concret aparținând Ministerului Justiției și Presedintelui statului”, mai agumentează judecătorul.

Magistratul susține și că, dacă OUG 7/2019 va fi invalidată de Curtea Constituțională, după ce actul normativ a produs efecte, „consecințele ar fi catastrofale, putându-se compromite efectiv dosare care ar putea fi instrumentate în condițiile noi”.

Ordonanța de urgență care a modificat, a treia oară în nici jumătate de an, legile justiției a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 137/2019. Ordonanța a fost adoptată de Guvernul Dăncilă în ședința de marți, fără ca proiectul de act normativ să fie pus în dezbatere în prealabil și fără să fie anunțat pe ordinea de zi a ședinței.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi că, înainte să decidă dacă va face o sesizare la CCR privind legile justiției, va face o analiză după ce va primi argumentele de la Parchetul General și adunările generale ale procurorilor, în legătură cu OUG 7/2019.

Și Dumnezeu a creat lumea în 6 zile. Mai aveți puțintică răbdare. Vreau să analizăm această situație”, a declarat Ciorbea.

Citiți și:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri