Membru CSM: Tudorel Toader a pus bombe la fundamentul justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
andreea chis csm

Tudorel Toader a pus şase bombe la fundamentul justiţiei”, a spus Andreea Chiş, membru CSM, invitata ediţiei de azi a emisiunii „În faţa ta”. Ea a explicat că, odată aplicate propunerile ministrului, acesta va ajunge să aibă „o sabie a lui Damocles asupra fiecărui judecător”.

Magistratul consideră că se încearcă subordonarea justiţiei din România şi spune: „Polonia e un model bun pentru cei care au făcut acest proiect de lege”.Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat o lege - contestată puternic de liderii Uniunii Europene - care îi permite şefului statului să numească preşedinţii tribunalelor de drept comun. Iar criticii spun că astfel e afectată independenţa justiţiei.

Ministrul a spus „am dat curs multor solicitări de la procurori și judecători în primăvară", ceea ce e adevărat, dar faţă de consultările din primăvară a venit cu şase chestiuni esenţialeă care sapă la fundamentul justiţiei. Mi se pare că ministrul a venit să repare acoperişul, răstimp în care a pus șase bombe”, a spus Andreea Chiș.

Una dintre ele este numirea procurorului general, explică magistratul: „Dacă tu eşti cel care decide cine va fi procurorul general, iar procurorul general decide cine va face parte din secţia care va cerceta judecători şi procurori, dacă ministrul preia Inspecţia Judiciară şi decide cine vor fi inspectorii. Ministrul decide cine vor fi procurorii care îi cercetează pe judecători, cine vor fi judecătorii care îi cercetează pe alţi judecători. Prin asta practic are o sabie a lui Damocles, e a lui Tudorel Toader, deasupra capului fiecărui judecător.”

Dacă se adoptă în formula asta, cu aceste propuneri pe care eu le-am numit bombe, cred că asta se urmărește. Să nu mai avem un sistem judiciar independent. Cred că asistăm la o tendinţă de restauraţie, de subordonare a justiţiei. Polonia e un model bun pentru cei care au făcut acest proiect de lege”, spune Andreea Chiș.

Declarațiile Andreei Chiș vin în condițiile în care aproape 10 la sută din judecătorii şi procurorii din ţară au semnat un memoriu prin care cer Guvernului să retragă sau să respingă propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader pentru a modifica legile Justiţiei.

Aceştia invocă lipsa unui studiu de impact şi a transparenţei faţă de magistraţi. Semnatarii spun că varianta propusă de ministru ne întoarce înainte de 89, prin readucerea justiției sub control politic.

Un alt motiv invocat este că modificările propuse încalcă flagrant Mecanismul de Cooperare şi Verificare, impus de Uniunea Europeană.

Urmăriți emisiunea „În fața ta” cu Andreea Chiș aici.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri