Sari la conținut

Legile justiției. Mesajul transmis de Iohannis judecătorilor CCR

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, vineri, la CSM, speranţa şi încrederea că judecătorii Curţii Constituţionale se vor apleca cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra aspectelor contestate în legile justiţiei, despre care a spus că au fost adoptate fără transparenţă, printr-o procedură neclară, ad-hoc, cu „pumnul în gura opoziţiei” şi sub presiunea timpului.

Preşedintele a spus că anul 2017 a început cu „o acţiune reprobabilă a Guvernului de atunci”, în încercarea de a promova ordonanţe care să schimbe politica statului român fără o dezbatere. Iohannis a amintit de vizita sa inopinată la Guvern, de amplele proteste din februarie şi de faptul că acel cabinet „s-a dovedit a fi de scurtă folosinţă şi a fost schimbat foarte neuzual de propriul partid”.
 
 Şeful statului a amintit că modificarea legilor justiţiei s-a făcut printr-o o „procedură netransparentă, s-au făcut modificări şi s-au ignorat, pe faţă, toate avizele sistemului”. Iohannis a menţionat că CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări, au emis avertismente şi partenerii României din UE, din Consiliul Europei, atrăgând atenţia că este necesară mai multă dezbatere şi transparenţă. „De ce au lucrat noaptea, în ultimele zile ale anului, de ce s-au grăbit să îngrașe procul înainte de Crăciun?”, s-a întrebat Iohannis referindu-se la activitatea comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției.
 
„Acea supercomisie specială a mers mai departe - printr-o procedură proaspăt inventată, o procedură parlamentară pe care în această formă nu am mai văzut-o niciodată, cu pumnul în gura opoziţiei, cu lucrat noaptea. De ce s-or fi grăbit să îngraşe porcul în Ajun, nu înţeleg. Au ieşit trei legi contestate nu doar de opoziţie, ci şi de ICCJ. Eu regret, ca preşedinte, că s-a ajuns în România că legile justiţiei se discută în proceduri neclare, ad-hoc, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară şi în final aprobate în mare viteză şi ajunse toate să fie contestate la CCR”, a subliniat preşedintele, citat de News.ro.
 
Preşedintele Iohannis a menţionat că deocmadată nu va spune mai multe despre conţinutul acestor legi, pentru că aşteaptă să se pronunţe Curtea Constituţională, precizând că se va referi la conţinutul acestora atunci când vor ajunge la el şi când există trei opţiuni: promulgare, contestare la CCR sau retrimitere la Parlament.
 
„În ansamblu, însă, am şi acum speranţa că aceste legi vor fi îmbunătăţite. Am speranţa şi încrederea că la CCR judecătorii se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra aspectelor contestate, iar dacă anumite chestiuni necesită clarificare, cred că şi Parlamentul va avea puterea să recunoască netransparenţa şi să facă modificările”, a mai spus şeful statului.