Ministerul Justiției are încheiate două protocoale secrete cu SRI. Reacţia lui Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Ministerul Justiției recunoaște că are în prezent două protocoale secrete cu Serviciul Român de Informații, dar refuză să dea orice informație despre ele, scrie Ziare.com.

tudorel toader inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

nformația a fost obținută de Asociația Forumul Judecătorilor din România, în urma unei solicitări de acces la informații de interes public adresată MJ.

La nivelul Ministerului Justiției există două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiției și Serviciul Român de Informații. Primul protocol de colaborare este încheiat exclusiv pe problematica prevenirii și combaterii terorismului, iar al doilea protocol reprezintă organizarea și funcționarea Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului”, se arată în răspunsul oferit FJR de Ministerul Justiției.

Apoi, instituția menționează că nu poate divulga nimic din conținutul celor două protocoale clasificate pentru că documentele „au caracter nepublic” și datele din acest domeniu „sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor”, acordat în temeiul articolului 31 din Constițutie, ale cărui limite sunt stabilite de aliniatul 3, care arată că „dreptul la informare nu trebuie să prejudicieze securitatea națională”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că se verifică de către cine şi în ce condiţii au fost semnate două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii.

"Verificăm să vedem cine şi în ce condiţii condiţii au fost semnate", a precizat Tudorel Toader.

Zilele trecute, în discursul său din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a condamnat protocoalele secrete,  cerând Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri