Ministerul Justiției va modifica noul Cod de procedură penală

Data publicării:
cazanciuc - 5664636-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Procurorii au cerut modificarea articolului din noul Cod de procedură penală care le cerea să îi anunţe pe cei vizaţi de interceptări că erau urmăriţi. Potrivit textului de lege, „înregistrarea convorbirilor telefonice se va putea face doar după declanşarea urmăririi penale”, adică după ce suspecţii ar fi aflat că sunt cercetaţi. Ceea ce i-ar fi determinat, evident, să nu facă declaraţii care să-i incrimineze.

Laura Codruța Kovesi a spus la Digi24 că în felul acesta lupta anticorupție va avea de suferit. „Nu cred că undeva în Europa i se zice că e urmărit de noi și că-ți ascultăm telefonul”, a declarat procurorul-șef al DNA.

Temerea procurorilor e împărtăşită şi de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului consideră că promovarea Codului de procedură penală în forma actuală lasă statul fără mijloacele necesare pentru a preveni acte de corupţie, de trafic de persoane şi de droguri.

Dacă premierul nu își asumă emiterea unei ordonanțe de urgență, este emblema corupției. Devine scutul oamenilor corupți” a avertizat președintele. El și-a asumat faptul că nu a înțeles în 2010 conținutul articolului 140 și a promulgat legea. „Victor Ponta poate să corecteze această eroare, iar eu îi cer public să o facă”, a declarat Traian Băsescu.

În replică, ministrul Justiţiei promite un proiect de modificare a Codului de procedură.

„Eu voi înainta un act normativ Guvernului, ei vor decide ce formă va avea acest proiect”, a spus Robert Cazanciuc întrebat dacă va fi ordonanță sau proiect de lege.

Victor Ponta nu se grăbește să facă modificările

Nici şeful Guvernului nu ştie cum vor fi făcute modificările. Ministrul Justiţiei are sarcina să centralizeze propunerile venite de la CSM, iar acestea să fie analizate de Guvern miercurea viitoare, adică după data de 1 februarie când noile coduri ar trebui să intre în vigoare.

Premierul Victor Ponta a ţinut să le reproşeze magistraţilor că au reclamat prea târziu aceste aspecte.

Codul penal a fost adoptat în 2009 în această formă. Au trecut cinci ani de atunci. Asta nu-i treabă decât romaneasca, să constați cu o zi înainte după cinci ani că ceva nu e bine. După ce primesc răspunsul la aceste două întrebări pot să îi laud pe domnul Băsescu, pe domnul Boc și pe dl Predoiu pentru Codul penal sau, sigur, pot să le transmit criticile. Nu este un cod adoptat de Guvernul pe care îl conduc. De altfel, era trecut în MCV, după cum știți, cu adoptare la 1 februarie”, a declarat joi prim-ministrul.

Magistraţii îl contrazic însă pe premier. Cer de luni bune o ordonanţă de urgenţă care să îndrepte legile.

Începând cu data de 15 octombrie 2013, în repetate rânduri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Ministerului Justiţiei propuneri pentru modificarea şi completarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, în scopul evitării disfuncţionalităţilor în activitatea instanţelor judecătoreşti la momentul intrării în vigoare a noilor coduri”, a declarat președintele Curții Supreme.

Procurorii anticorupţie mai atrag atrag atenţia că, de săptămâna viitoare, cei vinovaţi de abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie vor primi pedepe înjumătăţite faţă de cele scrise în vechiul cod penal. Odată cu pedeapsa, scade şi termenul de prescriere a faptelor, astfel că cei condamnaţi ar putea să scape fără nicio zi de închisoare.

„Dacă o singură zi această lege va fi în vigoare, se aplică legea mai favorabilă, chiar dacă a doua zi va fi modificată”, a explicat la Digi24 Laura Codruța Kovesi.

Istoria codurilor

Codul de procedură penală a fost adoptat de Parlament în iunie 2010, în timpul guvernării lui Emil Boc. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la doar câteva zile de la adoptare. Premierul Victor Ponta a fost vicepreşedinte al Comisiei speciale din Parlament pentru modificarea codurilor penale şi civile. În plus, Victor Ponta deţinea şi funcţia de ministru pentru Relația cu Parlamentul în momentul în care Guvernul Emil Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru Codul Penal. La guvernare se afla atunci coaliția formată din PSD și PDL, iar ministru al Justiţiei era actualul prim-vicepreşedinte democrat-liberal, Cătălin Predoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri