Ministru vs. procuror general. Principalele subiecte de dispută între Tudorel Toader și Augustin Lazăr

Data publicării:
170704_CSM_PROCURORI_06_tudorel toader augustin lazar INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Procurorul general al României trimite săgeţi spre ministrul justiţiei care a anunţat că decide în scurt timp dacă Augustin Lazăr mai rămâne în funcţie. Într-un interviu acordat ştirilor Digi24 magistratul vorbeşte despre o campanie de intimidare a justiţiei, pornită de un oficial din Guvern, condamnat pentru corupţie. Nu este prima dată când procurorul general intră în vizorul ministrului de Justiţie Tudorel Toader. Relaţia dintre ei a fost tensionată încă din februarie anul trecut, când Toader a intrat în Guvern în locul lui Florin Iordache, care pusese la punct controversata Ordonanţă 13 pentru amnistie şi graţiere.

Procurorul general a avut o atitudine tranșantă la adresa ordonanței de urgență 13, dar și în privința propunerilor legislative care vizau grațierea colectivă. Ambele proiecte au fost respinse de reprezentantul procurorilor, care a susținut puternic ancheta DNA de la vremea respectivă, care îi viza pe oficialii guvernamentali implicați în adoptarea ordonanței care modifica fundamental codul penal. A fost pretextul de la care Tudorel Toader a pornit, la scurt timp de la instalarea la Ministerul Justiției, prima evaluare a șefului Ministerului Public, care a rămas, la vremea respectivă, fără consecințe.

Augustin Lazăr, 1 februarie 2017: Este imperios necesar să fie atacată şi examinată de CCR, pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit.

Tudorel Toader, 29 martie 2017: Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului având drept consecinţă intimidarea şi descurajarea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile constituţionale. Evaluând toți factorii de constituționalitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general.

Câteva luni mai târziu, conflictul dintre Ministerul Public și cel al Justiției este reaprins de modificările Legilor Justiției. Tudorel Toader lansează propriul proiect, care cuprinde modificări importante în structura sistemului judiciar, care nu sunt privite cu ochi buni de Augustin Lazăr.

Tudorel Toader, 30 iulie 2017: Procurorii nu fac legi. N-am ştiut că avem un parlamament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi.

Augustin Lazăr: Noi trebuia să luăm atitudine. Nu puteam să lăsăm să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii.

A doua evaluare a Laurei Codruța Kovesi, încheiată cu propunerea de revocare formulată de Tudorel Toader, deschide un nou front în conflictul cu Augustin Lazăr. Cei doi se contrează puternic în ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care s-a discutat inițiativa ministrului de înlăturare a procurorului șef al DNA.

Discuție Tudorel Toader-Augustin Lazăr, 27 februarie 2018:

Augustin Lazăr: Putem cita un caz în care conducătorii instituțiilor care au generat conflictul au fost sancționați? A fost de exemplu un conflict împotriva Ministerului Public, să ducem noi dosarele pe la Parlament, care s-a tranşat. Nimeni nu a generat vreo discuţie de regret că s-a imixtionat în activitatea MP.

Tudorel Toader: Dar vă întreb aşa, a fost vreun conducător de autoritate care în jumătate să genereze trei conflicte juridice constituționale din totalul ălora 13 de 15 ani de zile? Dați-mi un exemplu. În jumătate de an, același conducător să genereze conflicte.

Augustin Lazăr: Şi s-a găsit remediul? Acesta e remediul?

Tudorel Toader: Acum nu vă fac eu teoria, asta ar fi bun de o conferinţă. La un conflict juridic de natură constituțională, remediul vine din decizii.

Augustin Lazăr: Știm foarte bine!

Tudorel Toader: Păi dacă știți, de ce mă întrebați?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...