Ministrul care l-a propus pe Augustin Lazăr îi dă replica lui Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
Raluca Pruna_gov (2)
Raluca Pruna, fost ministru al justitiei

Ralucă Prună, care, în calitate de ministru al Justiţiei făcuse propunerea de numire a lui Augustin Lazăr ca procuror general, respinge afirmaţiile lui Tudorel Toader care a susţinut că propunerea a fost nelegală.

Raluca Pruna_gov (2)
Raluca Pruna, fost ministru al justitiei

Raluca Prună spune că la momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale, că avizul CSM a fost dat cu unanimitate şi că înaintarea propunerii în vederea numirii de către președintele României a cuprins toate elementele legale.

Explicaţiile Ralucăi Prună

„Sunt ministrul justiției care a făcut propunerea de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Am obligația de a răspunde public afirmațiilor ministrului Toader privind pretinsă nelegalitatea a acestei propuneri. Fac următoarele precizări:

1. La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare profesională, absența vreunei sancționari disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004.

2. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat în gestionarea Consiliului. Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazăr în funcția de procuror general României confirmă îndeplinirea tuturor criteriilor legale și a celor de procedura. Avizul a fost dat cu unanimitate.

3. Înaintarea propunerii în vederea numirii de către Președintele României a cuprins toate elementele cerute de lege.

Câteva elemente suplimentare. Procurorul Augustin Lazăr avea la dată propunerii 34 de ani neintrerupti în profesie și numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul întregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia, la al doilea mandat obținut prin concurs organizat de CSM. Consiliul verifică criteriile formale de vechime, calificativ și absența sancțiunilor profesionale înainte de numirea în funcția de conducere. CSM a verificat îndeplinirea condițiilor în decembrie 2015 când procurorul Lazăr a obținut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea Apel Albă Iulia. Și, așa cum am precizat în aprilie 2016 când am înaintat propunerea de numire în funcția de procuror general al României”, a scris Raluca Prună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri