Ministrul Cristian Ghinea: 750 de milioane lei în contracte din fonduri europene pentru firmele controlate de Sebastian Ghiţă

Data publicării:
sebastian ghita digi

 

”DNA Ploieşti are o anchetă legată de firmele pe care domnul Ghiţă le controlează prin interpuşi. Eu am luat aceste firme pe care DNA afirmă că domnul Ghiţă le controlează şi am cerut Corpului de control să se uite în baza de date SMIS cu fonduri europene să vedem ce contracte au avut. Prima acţiune pe care o fac este să cer Corpului de control ca mai departe să verifice ce s-a întâmplat cu aceste contracte, de ce în primul rând, în aşa de puţine cazuri, s-a mers împotriva acestor firme pentru a recupera banii, pentru că vorbim despre contracte fraudate în care statul român pierde şi se aplică corecţii financiare. Deci, aceşti bani au fost deja plătiţi de la buget şi nu îi putem cere Comisiei Europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

El a precizat că există o acţiune de recuperare ”doar pentru vreo 7 milioane de lei”, adăugând că, după ce va primi un răspuns la întrebarea de ce Ministerul Fondurilor Europene nu s-a îndreptat împotriva acestor firme, va sesiza DNA, dacă este cazul.

Ghinea a distribuit presei, în timpul audierilor din Comisia pentru afaceri europene, un raport privind informaţii din sistemul SMIS privind cheltuielile din fonduri europene, astfel că, potrivit acestuia, în perioada 2010-2015, grupul de firme controlate de deputatul Sebastian Ghiţă a fost beneficiar sau contractant pentru 750 de milioane de lei din care 143 de milioane în calitate de beneficiari ai unor proiecte şi 607 milioane de lei în calitate de contractori.

Potrivit raportului, 360 Revolution SRL este una dintre firmele care a beneficiat de fonduri europene, valoarea finanţării fiind de 812.159 de lei.

De asemenea, Asesoft International S.A a primit finanţări de 2.477.518 lei, Asesoft Technologies SRL - 4.089.212 lei, Expert One Research SRL - 10.542.108 lei, InSoft Development&Consulting SRL - 68.134.852 lei, Sunsmart Integrate IT SRL - 557.720, Teamnet International S.A. - 56.217.560 lei, Teamnet World Professional Services SRL - 651.318 lei.

Suma totală, potrivit raportului pus la dispoziţie de ministrul Fondurilor Europene, de care firmele controlate de Ghiţă ar fi beneficiat este 143.482.541 lei.

Printre contractori se găsesc asociaţii, consilii judeţene sau locale cu o valoare contractuală de peste 107 milioane lei, ministere cu contracte de 114.348.093 lei, unităţi militare cu o valoare a contactelor de 106.838.074 lei, facultăţi, fundaţii, spitale şi agenţii naţionale sau judeţene.

Tot în raport se precizează că potrivit informaţiilor preliminare s-au autorizat sume în valoare de 654 de milioane de lei, din care s-au plătit din fonduri publice 588 de milioane de lei, din care au fost suspendate, din cauza suspiciunilor de fraudă, 210 milioane de lei, iar din această sumă s-a decis recuperarea a 8 milioane de lei din care s-au recuperat efectiv aproximativ 7 milioane de lei.

Potrivit anchetei DNA Ploieşti, Sebastian Ghiţă controlează prin interpuşi 54 de firme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri