Toader așteaptă motivarea avizului negativ dat de CSM pentru Adina Florea. "Vedem ce vom face"

Data actualizării: Data publicării:
Adina Florea la interviul de la CSM.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că aşteaptă să vadă care sunt considerentele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ după audierea Adinei Florea, propusă pentru funcţia de procuror şef al DNA, iar după ce va citi motivele acestui aviz va anunţa dacă merge cu propunerea la preşedintele Klaus Iohannis.

„Aştept să văd considerentele avizului, pentru că avizul este consultativ, iar considerentele vin să aducă argumente decidentului. Vedem considerentele şi vedem ce vom face mai departe” a afirmat ministrul justiţiei.

Anterior, Toader anunţase că va susţine numirea Adinei Florea indiferent de avizul dat de CSM, care este consultativ.

Cu 6 voturi din 7, CSM a dat aviz negativ, luni, propunerii ministrului justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA. Tudorel Toader a declarat, cu ceva vreme în urmă, că se aştepta la acest rezultat şi că, indiferent de el, îi va trimite nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis. Candidata sa, Adina Florea, şi-a început interviul la CSM cu o declaraţie cel puţin nefericită. A spus că ea nu a fost niciodată un procuror independent. Şedinţa a fost marcată şi de o nouă rundă a confruntării între ministrul Tudorel Toader şi procurorul general Augustin Lazăr.

 „Nu am fost niciodată un procuror indepebdent pentru că am lucrat în acest sistem care își desfășoară activitatea în baza controlului ierarhic. Orice decizie care se ia la nivel de managament mediu și înalt, dacă ne referm la funcția de procuror-șef al DNA, e supusă controlului ierarhic al procurorului-șef, în acest caz al procurorului geenral al ICCJ”, a declarat Adina Florea.

 O declaraţie nefericită, după cum a recunoscut apoi chiar Adina Florea. Procurorii CSM au taxat-o pe această temă. La fel şi pe subiectul legat de competenţa DNA de a cerceta abuzul în serviciu.
 
„Am auzit în spațiul public ideea că atât timp cât nu am putut să dovedim și să documentăm infracțiunile de corupție, așa cum sunt ele prevăzute în Codul penal, am recurs la dovedirea infracțiunilor mai facile, aceea de abuz în serviciu. Nu cred și nu știu ca rolul DNA să fie acela de a cerceta infracțiuni facile. Acelea de abuz în serviciu, dacă e să ne referim la acestea, intră în competența parchetelor de pe lângă tribunale și de ce nu, a parchetelor de pe lângă judecătorii”, a afirmat Adina Florea.
 
Nu au fost singurele teme la care a fost contrată de procurorii care o audiau. Aceştia au fost nemulţumiţi şi de abordarea candidatei la şefia DNA în legătură cu protocoalele încheiate cu Serviciul Român de Informaţii. Această spune că textul protocoalelor este o adăugire la lege. Întrebată dacă ar trebui să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare, pentru a fi audiată, Adina Florea a răspuns pozitiv.
A fost criticată de membrii CSM şi pentru modul în care a vorbit despre foştii colegi. Discuţiile au încins spiritele şi între ministrul Justiţiei şi procurorul general al României, prezenţi la audiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri