Ministrul Justiţiei ia în calcul graţierea, nu şi amnistia. Subiectul va fi discutat în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
Florin Iordache_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei ia în calcul graţierea pentru rezolvarea problemei supraaglomerării penitenciarelor. În schimb, Florin Iordache spune că amnistia nu trebuie avută în vedere. Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni cu ministrul justiţiei pentru a vorbi despre situaţia deţinuţilor.

Florin Iordache_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Forumul Judecătorilor: Nu există urgențe privind amnistia sau grațierea colectivă

„Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu primul ministru şi în funcţie de decizia care se va lua la nivelul guvernului, eu vă informez”, a declarat, marți, ministrul Florin Iordache.

Întrebat dacă se are în vedere și aministia, şi graţierea, Florin Iordache a răspuns: „Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere aministia, dar grațierea este un fenomen; şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este una atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. În 2002 s-a dat ultima lege care vizează graţierea. Bineînțeles, cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave”, a precizat ministrul.

„În România, gradul de ocupare (în penitenciare) este de 150%. Noi avem 19 mii de locuri în penitenciare. În acest moment avem peste 8500 de deținuți în plus, avem în jur de 27 de mii de deținuti pe 19 mii de locuri”, a explicat ministrul justiţiei.

Totodată, potrivit lui Florin Iordache, în comisiile de specialitate vor exista discuţii şi pe un proiect de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la una dintre şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii că se va opune unui proiect al aministiei şi graţierii.

Și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și procurorul general, Augustin Lazăr, au declarat că nu susțin un astfel de demers.

Diferența dintre amnistie și grațiere

Amnistia şi graţierea sunt două măsuri total diferite. Amnistia îi scapă de răspunderea penală atât pe suspecţii urmăriţi penal pentru infracţiunile vizate, cât şi pe cei condamnaţi.

În cazul graţierii, sunt vizate doar persoanele condamnate cu executare sau cu suspendare. Acestea vor scăpa de pedepse.

Amnistie

- Sunt vizate persoanele urmărite penal şi cele condamnate

- Persoanele condamnate/urmărite penal scapă de acuzaţiile vizate de lege

Graţiere

- Sunt vizate doar persoanele condamnate

- Persoanele condamnate pentru infracţiunile vizate de lege vor fi eliberate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri