Ministrul Justiției solicită Comisiei de la Veneția un aviz în legătură cu proiectul de desfiinţare a Secției speciale

Data actualizării: Data publicării:
Stelian Ion la o conferință de presă la ministerul Justiției
Ministrul Justiției, Stelian Ion. FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat luni că va trimite o solicitare Comisiei de la Veneţia pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), adoptat în Camera Deputaţilor cu un amendament care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Stelian Ion a explicat într-o conferinţă de presă că nu el este autorul acelui amendament, această variantă fiind o soluţie de compromis pentru adoptarea proiectului.

„Nici vorbă să fi venit eu cu propunerea din senin. Acest amendament a fost votat în Camera Deputaţilor ca o variantă de compromis. Trebuie cumva asumat şi de către cei care au votat acest amendament. Pe de altă parte, ar trebui asumat şi de cei care au considerat că este nevoie de garanţii suplimentare. Eu am spus foarte clar de la bun început că trebuie să desfiinţăm această Secţie specială, fără a aduce alte amendamente şi fără aceste aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului pe această chestiune”, a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va cere opinia Comisiei de la Veneţia în cazul proiectului de desfiinţare a SIIJ.

„Vreau să vă spun că, în cursul zilei de astăzi, deja este redactată solicitarea, voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de alege şi pe acest amendament, pentru că lucrurile trebuie să fie clare. Ni s-a solicitat: întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare. Eu apreciez că este bine să avem acel aviz”, a precizat Stelian Ion.

El a afirmat că problema unor garanţii suplimentare pentru magistraţi va fi tranşată în cele trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei, puse recent în dezbatere publică.

Deputații au votat, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Deputaţii au adoptat în plen proiectul privind desfiinţarea SIIJ în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Citiți și: Președintele CSM, despre avizul din legea desființării SIIJ: ar putea bloca anchete, noi am cerut o consultare amplă, nu superimunitate

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri