Sari la conținut

Ministrul Justiţiei vorbeşte despre "amiciţia" cu Augustin Lazăr 

 

"S-a spus că suntem amici. Eu am lucrat în această țară, în perioada 2000 — 2004, am fost la delegația Comisiei Europene și era perioada de negociere pentru aderarea la UE. Acolo m-am ocupat de capitolul pe Justiție, Afaceri Interne și Anticorupție. În această calitate am cunoscut zeci, dacă nu sute de magistrați și persoane care, într-un fel sau altul, lucrează în sistemul judiciar. Am cunoscut nenumărați magistrați. Mi-ar face mare plăcere să fiu considerată de către domnul Augustin Lazăr amica domniei sale, dar nu suntem amici. Îl cunosc și pe dânsul cum îi cunosc și pe zeci de alți magistrați pe care i-am cunoscut în acea perioadă în care, sigur, trebuia să cunosc pe cei din sistemul judiciar fiind un sistem pe care îl monitorizam", a arătat Prună, la Palatul Parlamentului.

Întrebată ce anume a convins-o să îl propună pe acesta pentru a ocupa funcția de procuror general, ea a răspuns că "exact ceea ce este Augustin Lazăr".

"Augustin Lazăr este o persoană cu o vechime neîntreruptă în Parchet, de 34 de ani. Are 18 ani în funcții de conducere și eu cred că cineva care a ales să nu iasă la pensie după 25 de ani de vechime în magistratură și a ales să mai dea examene pentru a fi procuror general de Curte este o persoană cu o determinare extraordinară pentru această profesie. Și m-a mai convins și faptul că domnul Lazăr era la începutul anului 2001, când eu l-am cunoscut, șeful Secției de urmărire penală din Parchetul General și în această calitate a reformat și a creat acolo o structură care a fost precursorul și al PNA, cum s-a numit atunci, și al DIICOT. Cred că acesta este un lucru foarte bun care arată că domnul Lazăr are viziunea, determinarea și autoritatea de a avea cea mai înaltă funcție din Ministerul Public din România", a menționat ministrul Prună.