Ministrul pentru energie a trimis la DNA raportul Corpului de Control la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare

Data publicării:
RAAN

 

Corpul de control al ministrului a verifica activitatea RAAN şi contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009-2013.

"Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginație. Am speranța ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-a transmis astăzi (luni - n.r). Creşterea performanței companiilor de stat şi stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează", a declarat Nicolescu, într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Conform concluziilor raportului Corpului de Control, prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunțării unor contracte este de peste 7 milioane euro.

Potrivit contractelor de procesare a cărbunelui energetic, companii cu capital privat au pus la dispoziția RAAN Romag-Termo mai multe cantități de cărbune cu o putere calorifică de 1.800 kilocalorii/kilogram fără transfer de proprietate în contrapartidă cu punerea la dispozitie de către RAAN a energiei electrice în bandă de 20 MWh rezultată în urma procesării, având o rată de schimb de 1MWh la 1,5 tone cărbune energetic.

Prejudicierea RAAN a fost cauzată de rata de schimb care nu a fost bazată pe niciun studiu, precum și de faptul că rata de schimb este mai mică decât una determinată corect, pe bază de consumuri specifice.

"Rata de schimb (transferul cărbunelui energetic) de 1,5 tone la o putere calorifică de 1.800 kilocalorii/kilogram pentru producerea energiei electrice în bandă de 20 MWh nu se bazează pe niciun studiu tehnic privind stabilirea ratei de schimb. Respectiva rată de schimb de 1,5 tone pe 1 MWh de energie electrică este mai mică decât o rată de schimb determinată corect pe bază de consumuri specifice. Consumurile specifice de cărbune energetic nu au fost actualizate în funcție de puterea calorifică a diverselor transe de cărbune procesat si în functie de varietatea cheltuielilor directe și indirecte legate de procesare în perioada 2009-2013", potrivit Departamentul pentru Energie.

Departamentul pentru Energie precizează că în toată perioada 2009-2013 și în toate contractele încheiate cu diverși parteneri RAAN a utilizat aceeași rată de schimb, de 1,5 tone de cărbune energetic la 1 MWh de energie rezultată în urma arderii cărbunelui.

Nicolescu a trimis Corpul de control la RAAN în luna aprilie.

RAAN produce apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu-Severin.

Regia a intrat în insolvenţă în 2013, având datorii de 680 milioane lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de 70 milioane lei. Anul trecut, RAAN a avut o cifră de afaceri de 400 milioane lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri