Mircea Geoană, despre amnistie și grațiere: Exagerările din trecut nu trebuie să reprezinte o scuză

Data actualizării: Data publicării:
mirce-geoana-digi24

O Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea va crea o stare de conflict deschis cu Uniuniea Europeană, a avertizat fostul ministru de Externe, Mircea Geoană. România are nevoie de o justiţie independentă şi corectă, dar exagerările din trecut nu trebuie să reprezinte un pretext pentru aruncarea sistemului de justiţie în extrema cealaltă, a mai spus invitatul ediţiei de sâmbătă a emisiunii „În faţa ta”.

„Părerea mea este că ar trebuie să evităm o astfel de situație, care va crea o stare de conflict deschis cu UE. Dacă cineva vrea să meargă în direcția respectivă, trebuie să știe că își asumă niște riscuri, nu pentru decize, ci pentru relația de ansamblu cu UE în timpul președinției noastre. România are nevoie de un sistem de justiție independent, corect, echilibrat în care să nu își bage nimeni coada, nici politicienii și nici serviciile secrete”, a spus Mircea Geoană.

„Și, daca cineva a exagerat în trecut, asta nu trebuie să reprezinte o scuză ca, sub pretextul corectării unor lucruri care sunt nepermise într-o democrație, să arunci sistemul în sistemul opus”, a adăugat fostul ministru.

„Sunt indicii că a existat un stat paralel”

În plus, Mircea Geoană a spus că probabil că preşedintele Klaus Iohannis are dreptate când neagă existenţa aşa-zisului stat paralel, bănuit de manevre politice oculte. Dar asta nu înseamnă că nu a existat, a spus fostul lider PSD.

În opinia acestuia, Klaus Iohannis a câştigat confruntarea cu statul paralel, fiindcă a avut răbdare şi a folosit doar instrumente democratice. Inclusiv imediat după scrutinul de acum trei ani, când nu a forţat înlocuirea premierului Victor Ponta.

Cred că președintele actual, spre deosebire de președintele precendent, a avut tăria măcar să încerce să reziste preluării domniei sale de către acest stat paralel. Dar cred că domnul președinte Iohannis nu a răspuns astăzi dacă a existat înainte un stat paralel, părerea mea este că sunt indicii că așa ceva a existat”, a spus Geoană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri