Mircea Sandu a fost pus sub acuzare de DIICOT

Data actualizării: Data publicării:
mircea sandu -Mediafax Foto-Bogdan Iordache

Mircea Sandu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal, a fost pus sub urmărire penală de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani, în legătură cu un contract privind construcția unui centru de fotbal în Buftea. În același dosar, au fost puși sub acuzare Bogdan Petculescu, Ziv-Asher Tetelman și Puiu Tetelman.

În perioada 2009-2010, Mircea Sandu a inițiat și constituit împreună cu suspecții Bogdan Petculescu, Ziv-Asher Tetelman și Puiu Tetelman un grup infracțional organizat, care a avut ca scop însușirea din patrimoniul Federației Române de Fotbal a sumei de 740.000 euro, provenită din încheierea unui contract de execuție lucrări având ca obiect construcția unui centru de fotbal pe raza localității Buftea, județul Ilfov, arată procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

„În vederea atingerii scopului infracțional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepriză și subantrepriză între mai multe societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu Federația Română de Fotbal. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracționale disimulate sub forma — restituire împrumut asociat, dividende”, spun procurorii.

Punctul central al investigaţiilor din dosarul deschis de procurorii DIICOT este reprezentat de costurile de construire a bazei de pregătire a Federaţiei Române de Fotbal, situată la Buftea.

Ancheta declanşată de procurori confirmă dezvăluirile ProSport conform cărora FRF a umflat preţul total al investiţiei, de 3,5 milioane de euro. Baza a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat şi preşedintele FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma uriaşă de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

De asemenea, anchetatorii susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.

Construcţia bazei a fost încredinţată firmei SC Baran România SRL, o societate din Israel reprezentată legal de Sharon Zaid Hanan. Oferta firmei a sosit cu doar 4 zile înainte de semnarea contractului. Oficialii FRF au susţinut ulterior că, după inaugurare, baza a fost administrată în mod oficial de Mircea Sandu. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri