Mită în Ministerul de Interne

Data publicării:
bani 2-1

Mita e mită. Fie că este ascunsă în căciulă ori primită în biroul ministerial, cum susţin procurorii. Între 200 şi 300 de angajaţi ai Ministerului de Interne sunt acuzaţi în fiecare an că au primit bani sau alte bunuri ca să încalce legea. Mai puţin de 100 au fost condamnaţi în ultimii cinci ani.

Potrivit informaţiilor oficiale, cea mai coruptă structură este Poliţia Română. Agenţii sunt, însă, şi cei mai expuşi. Sunt peste tot şi reprezintă aproape jumătate din cei 130.000 de angajaţi.

Cele mai grave dosare de corupţie au fost deschise pe numele unor angajaţi cu funcţii înalte. Atunci când era ministru, Cristian David ar fi primit sute de mii de euro în biroul său. La începutul anului, doi dintre oamenii vicepremierului Gabriel Oprea au fost duşi la DNA, suspectaţi că au furat documente secrete.

Consiliera ministrului şi un secretar sunt cercetaţi în libertate acum. Maşinile procurorilor DNA încărcate cu acte în faţa instituţiei care trebuie să apere siguranţa publică rămân o pată pe imaginea ministerului.

La asta contribuie şi peste cei 1500 de ofiţeri sau subofiţeri suspectaţi de corupţie, chiar dacă nu au primit sume sau bunuri fabuloase.

Poliţiştii de frontieră corupţi primesc bani de la traficanţii de ţigări. Unii, însă, merg mai departe şi intră în reţelele de contrabandişti.

Există şi cazuri în care principiile şi integritatea au fost mai importante decât orice. Zeci de angajaţi ai ministerului de interne au refuzat mii de euro şi i-au denunţat pe cei care le-au oferit mită. În urmă cu o lună, un poliţişt de frontieră a fost ademenit cu 80.000 de euro. Omul nu a pus mâna pe bani. Şi-a anunţat şefii şi a destructurat o grupare mafiotă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri