Mita, rețeta pentru înființarea unei farmacii. Cum primea banii o directoare din Ministerul Sănătății

Data publicării:
MITA CATUSE BANI 22-1

Liliana Sgârcitu este administratorul a trei farmacii din Brăila şi Constanţa. Ea şi soţul ei sunt acuzaţi de procurori că au condus o reţea care a racolat doctori. Medicii prescriau reţete false pentru medicamente scumpe. Actele ajungeau la farmaciile familiei Sgârcitu, pacienţii îşi primeau medicamentele pe hârtie, iar statul deconta. Afacerile au mers timp de cinci ani, până când femeia a fost reţinută. Cu două luni înainte, fără să ştie că procurorii îi urmăresc fiecare mişcare, ea a apelat la anchetatori - spunând că i s-a cerut mită când a cerut eliberarea unor autorizaţii noi de funcţionare.

„I-am dat doamnei Mihaela Udrea un plic conținând o sumă de bani, undeva până în 1.000 de lei, echivalentul unui parfum bun. Iniţial, doamna Udrea nu a vrut să ia plicul, dar eu i-am spus că e doar o "atenţie", pentru că fusese drăguță să mă primească şi să se uite pe dosar”, a spus ea, conform rechizitoriului DNA.

După 20 de zile de la plata mitei, noile autorizaţii de funcţionare nu au fost eliberate, iar Liliana Sgârcitu a revenit cu o atenţie: o mită de 2.000 de lei. Directoarea de la Ministerul Sănătăţii nu a recunoscut niciodată că a luat mită.

„Mihaela Ela Udrea a arătat că suma de 2.000 de lei a fost pentru achiziţionarea de medicamente pentru mama lui Liliana Sgârcitu, bolnavă de o boală incurabilă. Mihaela Ela Udrea nu a putut preciza nici care este boala de care suferă mama lui Sgârcitu şi nici medicamentele necesare”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii DNA spun că în funcţie de valoarea mitei se stabilea şi cât de repede vor fi eliberate actele.

Legea spune că autorizațiile de funcționare a farmaciilor trebuiau eliberate în 30 de zile, dar procurorii au descoperit că oamenii de afaceri care nu ofereau mită primeau actele cu o întârziere de 5-6 luni.

Camerele montate de anchetatori în birourile de la Ministerul Sănătăţii au surprins şi cum se înmâna mita.

„Martorul duce mâna stângă către unul din buzunarele sale, timp în care cu mâna dreaptă ridică uşor documentele aflate pe masă. În continuare se observă cum introduce cu mâna stângă un plic între documente. În acel moment, Udrea Mihaela pare a fi surprinsă (n.n. exclamă: Hii….!!). Isac Costel îi săruta mâna numitei Mihaela Ela Udrea şi se retrage uşor. La scurt timp între cei doi se poartă un dialog în şoaptă, ce face ca dialogul să fie neinteligibil”, se arată în rechizitoriul DNA.

Mihaela Ela Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri