Modificarea legilor justiției. Reacția de îngrijorare a Parchetului General

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție atrage atenţia cu privire la unele amendamente votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei.  Ministerul Public avertizează că forma în care au fost modificate unele articole de lege în Comisia specială din Parlament conturează, în mod evident, premisele eliminării independenței procurorului, ca o primă etapă în anularea statutului de magistrat al acestuia.


Parchetul General vorbeşte despre consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie şi atrage atenţia că aceste modificări „reprezintă o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecatoreşti”.

Parlamentarii au reuşit să modifice în trei zile una dintre cele mai stufoase şi controversate legi ale justiţiei. Totuşi, reprezentanţii puterii spun că nu se grăbesc deloc. În schimb, opoziţia reclamă faptul că totul se face pe repede înainte, fără o analiză serioasă şi că modificările aduc atingere independenţei magistraţilor. Dincolo de lupta politică, rămân schimbările. Iată care sunt acestea:

  • Preşedintele numeşte procurorii-şefi, la propunerea Ministerului Justiției, cu avizul CSM.
  • Preşedintele nu poate refuza numirea judecătorilor şefi ai Înaltei Curți pentru Casație și Justiție.
  • Preşedintele nu mai poate refuza nici măcar o dată numirea procurorilor şi judecătorilor.
  • În magistratură se intră doar prin concurs.
  • Se reintroduce evaluarea psihologică pentru magistraţi, care se face o dată la cinci ani.
  • Hotărârile CSAT care se referă la justiţie sunt publice.
  • Magistraţii nu pot face declaraţii defăimătoare la adresa altor instituţii.

În aceste condiții, Parchetul General a transmis, sâmbătă, un punct de vedere cu privire la unele dintre amendamentele votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei şi afirmă că, în actuala formă, „se conturează premisele eliminării independenţei procurorului”.
Potrivit procurorilor, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor „consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei”.
„Modificarea adusă reprezintă astfel şi o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecătoreşti”, transmite Parchetul General.
Tototdată, reprezentanţii Ministerului Public îşi exprimă îngrijorarea faţă de „tendinţa anacronică exprimată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei în ceea ce priveşte viziunea asupra procurorului şi sistemului de justiţie penală”.
Procurii fac referire la Carta de la Roma (2014), document ce prevede că „independenţa şi autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenţa justiţiei”.
„Procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor şi ar trebui să îşi îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerinţe şi presiuni externe, conform principiilor separaţiei puterilor şi responsabilităţii”, se mai arată în documentul transmis de Ministerul Public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri