Modificările Codului penal, dezbătute în vacanţa de vară

Data publicării:
parlament-2

Controversatele modificări pe care deputaţii vor să le aducă pachetului legislativ de justiţie ar putea fi discutate în vacanţa parlamentară de vară. Propunerea îi aparţine vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Social-democratul a făcut recomandarea deputaţilor din Comisia juridică în ultima şedinţă a conducerii Camerei.

În ultima lor şedinţă, deputaţii jurişti au stabilit că dezbaterile asupra celor 22 de iniţiative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală vor fi amânate până la 1 septembrie.

Oricum, Comisia juridică se întruneşte de două ori în timpul vacanţei parlamentare, aşa că ar putea organiza dezbateri la care să îşi spună părerea specialişti în drept şi organizaţii neguvernamentale, crede vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Nu trebuie să aşteptăm luna septembrie. Să iniţieze aceste dezbateri astfel încât la începutul lunii septembrie, când va începe noua sesiune parlamentară, să avem măcar la o serie din acele propuneri un punct de vedere, cu o foarte bună documentare şi cu o foarte mare transparenţă astfel încât toţi cei interesaţi să poată participa”, este de părere Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Progresiştii nu ar spune nu.Codurile nu pot să fie discutate şi votate într-o manieră care putea să fie interpretată ca fiind pe furiş. Deci până în toamnă vor avea loc discuţii, consultări”, spune Eugen Nicolicea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Liberalii însă nici nu vor să audă.Trebuie să se discute în sesiunea ordinară din septembrie, sens în care vom acţiona şi în comisia juridică. Pentru că în vacanţa parlamentară de vară există două şedinţe ale Comisiei juridice şi, în acele şedinţe, ar trebui să discutăm despre proiectele de legi care se referă la acţiuni sau la propuneri ce au legatură cu problemele concrete ale cetăţenilor”, afirmă Gabriel Andronache, deputat PNL.

„Nu înţeleg care este motivul pentru care PSD încearcă să accelereze acest proces de modificare a Codului penal şi a celui de procedură penală. România nu poate rămâne prada unor interese politice mai mult sau mai puţin mărunte”, a spus şi Eugen Tomac, preşedintele PMP.

Pe ordinea de zi a Comisiei juridice figurează 22 de iniţiative legislative de modificare a codurilor penale. Printre ele, ideea ca arestaţii preventiv să nu mai fie încătuşaţi şi reţinerile să se facă doar dacă există indicii rezonabile despre o infracţiune, nu doar suspiciuni rezonabile, ca acum. Pe masa deputaţilor revine însă şi amnistia şi graţierea, cele două proiecte votate în Comisia juridică în decembrie 2014 şi respinse definitiv anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri