Mona Pivniceru a trimis președintelui propunerile pentru funcțiile de procuror-șef al DNA și procuror general

Data publicării:
27122012 20andreea-40794

Președintele are posibilitatea de a respinge cele două propuneri.

În urmă cu o săptămână, la audierile de miniștri din Parlament,Mona Pivniceru, ministrul propus și avizat de comisiile de specialitate pentru preluarea portofoliului Justiţiei în Cabinetul Ponta II, spuneacă va trimite preşedintelui propunerile pentru numirile în funcţiile de şefi la Parchetul General şi DNA până la sfârşitul anului.

Mona Pivniceru a explicat, la finalul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, că va trimite propunerile avizate negativ de CSM, pentru că legea nu îi permite să oprească o procedură deja declanșată.

Ioan Irimienu cunoaște instituțiile europene, iarTiberiu Nițunu rezistă la stres, acestea au fost doar două dintre concluziile procurorilor CSM.

Pe de altă parte, Mona Pivniceru a spus că nu este tocmai optimistă în legătură cu instalarea noilor procurori şefi la DNA şi Parchetul General chiar la începtul anului viitor.

În cazul în care preşedintele refuză numirea lui Ioan Irimie și a lui Tiberiu Nițu, ministrul Justitiei poate declanșa o nouă procedură, însă nici aceasta nu ar avea mari șanse de reușită, crede Mona Pivniceru.

„Procedura deresponsabilizează ministrul”

„După ce s-a întâmplat la CSM (care a acordat aviz negativ – n.r.) probabil că nu se vor mai înscrie nici atâți, ceea ce înseamnă că procedura deresponsabilizează ministrul. E posibil să se întâmpla ce spuneți dvs, dar nu o pot decide eu”, a declarat Mona Pivniceru.

Titularul de la Justiție crede că soluţia ar fi schimbarea radicală a procedurii de numire a șefilor Ministerului Public și DNA.

Totodată, Mona Pivniceru spunea că va face o analiză a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii.

Interimatul la şefia Parchetului General este asigurat acum de fostul șef al DNA, Daniel Morar, iar Direcția Națională Anticorupție este condusă de adjunctul șefului instituţiei.

Tiberiu Niţu, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general, şi Ioan Irimie, propus şef al DNA, au primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dinședința din 22 noiembrie. Avizul este consultativ, trebuie motivat și apoi transmis către președintele Traian Băsescu, cel abilitat să facă numirile în funcție.

Ce a reproșat CSM celor doi candidați

Avizul CSM de pe 22 noiembrie este consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat în decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru funcţia de şef la DNA că acesta a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului.

CSM i-a reproşat lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea „abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor” din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.

În cazul lui Tiberiu Niţu, CSM a arătat în motivarea avizului negativ dat numirii lui în funcţia de procuror general că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.

CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte „cu desăvârşire” orice perspectivă asupra „modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie”.

În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care „să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror”.

Ce spunea președintele

Președintele Traian Băsescu declara, în 27 noiembrie, că urmează să aibă o discuție cu ministrul Justiției, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizările pentru funcția de procuror general și procuror-șef al DNA, iar aceasta va trebui să îl convingă că propunerile sunt valoroase, având în vedere și avizul negativ al CSM. Șeful statului a criticat modul în care s-a făcut de către Ministerul Justiției selecția candidaților pentru cele două funcții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri